Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще застане ли правителството на България зад блокчейн?

Добромир Иванов, Национално стартъп представителство, Бизнес старт, 14.03.201

08:19 | 14 март 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Искаме правителството да разбере повече за възможностите на блокчейн технологията, да я подкрепи и с това да привлечем много повече чуждестранни инвеститори. Това каза в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова Добромир Иванов от Националното стартъп представителство.

Както навсякъде по света и в България блокчейн е много гореща тема, каза гостът. "Винаги сме си мислили, че за да изградиш мега-компания като Apple са нужни не 10-20 души, а хиляди хора, но блокчейн технологиите дават нови възможности. Тази технология дава възможности с много малък екип да се постигнат огромни резултати". 

"В момента сме подготвили декларация на вниманието на Томислав Дончев и Ивайло Московски,  с която искаме правителството да застане зад блокчейн технологията със свое изявление. Да каже, че е важна. Така ще привлечем и световен интерес към България". 

Искаме и сформирането на Обществен съвет към Министерството на транспорта, който да започне да работи върху регулаторни рамка, която да стимулира развитието на блокчейн в България, подчерта събеседникът. "Тук не говорим за криптовалути, а за технологията блокчейн, която стои зад тях и когато има много по-големи възможности". 

Създаването на Център за стартиране на бизнес е много важен проект, който касае не само стартъпите, но и бизнеса в България като цяло, каза още Иванов. "Започнахме проекта по модела на Майкъл Блумбърг, който е направил в Ню Йорк център Small Business Services. Министерството на икономиката изцяло подкрепи идеята и в момента се договарят детайлите по създаването на центъра заедно с Агенцията за малки и средни предприятия". 

"Това ще бъде част от държавата и ще е място, където човек може да получи цялата информация, която му е нужна за стартиране на бизнес".

Подготвена е информация за 70 вида бизнес, като автомивка, автосервиз, аптека, ресторант и т.н., която включва общо около 14 хил. документа, подчерта Иванов. "Тя ще послужи, както на българските, така и на чуждестранните предприемачи".  

"Бизнесът ще разполага с карта, която да посочва точно какви документи от кои институции ще им бъдат нужни, както и колко ще им струват".

Как се развива Националното стартъп представителство? Как се развива общността? Какви са останалите инициативи, които се планират за подобряване на бизнес средата в България?

Повече вижте в целия коментар.