Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Наши учени с иновации в областта на храните

Доц. Светлана Дянкова, Институт по криобиология и хранителни технологии, Бизнес старт, 28.02.2018

09:35 | 28 февруари 2018
Обновен: 10:05 | 28 февруари 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

По време на "Агра" 2018 учени от Лабораторията по технология на зърното и хлебните изделия спечелиха награда за иновация – високопротеинов хляб. На основата на ръженопшеничния хляб към ръженото брашно се добавят високопортеинови брашна – тиквено, слънчогледово и много други - и от там вече се променя самият хранителен състав на хляба. Той става обогатен на ненаситени мастни киселини и е съответно по-здравословен. Това каза доц. Светлана Дянкова от Института по криобиология и хранителни технологии в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

По отношение на лиофилизираните хранителни продукти на Института, Дянкова обясни:

„При лиофилизацията или вакуумно сублимационното сушене продуктите са дълбоко замразени. Подават се в специални апарати, лиофилизатори, и там под много дълбок вакуум се изтегля напълно водата. Всички продукти имат влагосъдържание 1-2%“.

По думите ѝ в този вид те остават в запазен хранителен състав и всичко се запазва, както е в натуралния продукт, като се отделя само водата.

Тя добави, че по този начин те могат да се съхраняват в подходящи опаковки в продължение на години. „Срокът на годност е много дълъг – от 3-5 години и нагоре за някои от плодовете“.

„Стремим се да направим връзка с частни компании. Наистина е трудно, защото има доста проблеми, които трябва от икономическа гледна точка да се решат. Ние сме институт, който разработва технологии и търсим компании, които да се интересуват от тези технологии“.

„Надяваме се поне един от тези продукти да бъде внедрен в практиката“, отбеляза Дянкова.

Тя добави, че в глобален план този метод за съхранение на хранителните продукти е все още един от най-иновативните.

„Може да се каже, че по нищо не отстъпваме на световните тенденции“.

Кои са последните иновации на Института?