Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бъдещето на семейните ферми и малките производители

Тенчо Христов в Бизнес старт, 23.08.2017

08:00 | 23 август 2017
Обновен: 09:21 | 23 август 2017
Тенчо Христов от Фондация Биоселена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тенчо Христов от Фондация Биоселена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фермерските пазари са важни, както за производителите, така и за потребителите, защото потребителят има шанс да се срещне лично с производителя и да разбере точно къде и как се произвежда фермерската продукция. Това каза Тенчо Христов от фондация "Биоселена" в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Така се бяга от практиката в супермаркетите, където виждаш нещо на някакво етикетче, приемаме, че продуктът е добър и го купуваме".

"През последните пет години работихме по един проект, в който искахме да покажем на фермерите, че те имат възможност да преработват част от своята продукция, да преработят своя продукт, да покажат на съответните места, където е възможно - фермерските фестивали, събори, директно във фермата - и по този начин да представят на пазара един натурален продукти, а от друга страна да спечелят една справедлива цена. По този начин те ще са доволни от своята работа на село, ще останат там, ще отглеждат животни и ще поддържат местния пейзаж". 

От 270 продукта, които присъстват на фермерските пазари, организирани от Фондация "Биоселена", близо половината са от биопроизводители, каза още гостът. "Но дори и това, че все пак е доказан произхода и точно кой и как произвежда продукта. Всичко е реално и лоялно. Всички участници на този пазар са проверени и регистрирани в Българската агенция за безопасност на на храните, следени и контролирани са, и тогава излизат на пазара".

Проследими ли са селскостопанските продукти на традиционните зеленчукови пазари? Какви са предимствата на фермерските пазари?