Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Alibaba ще се сблъска с новите правила на ЕС, Big Tech ще се адаптира

адв. Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев", в "Бизнес старт" 03.04.2024 г.

10:34 | 3 април 2024
Обновен: 14:26 | 3 април 2024
Автор: Георги Месробович

Една от най-големите опасности пред ежедневието на съвременни потребител е прекомерната концентрация на информация в големите платформи и дигитални компании. Има много начини да се контролира какво се случва с информацията, самите компании предприемат мерки за прозрачност и отчетност за това какво правят с тези данни, но не бива да бъдем наивни – ясно е, че се злоупотребява по един или друг начин с тези данни. Тук идва ролята на Закона за цифровите услуги на ЕС, който цели да накара големите платформи да оказват коректен контрол. Компании като Alibaba ще имат най-големи проблеми с прилагането на регламента, тъй като той е в разрез с целия им бизнес модел, това коментира адв. Димо Господинов, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Господинов и Генчев", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Срещу компанията майка на Google Alphabet бе подаден колективен иск за обезщетение на стойност 5 милиарда долара в САЩ, в който се твърди, че технологичният гигант събира чувствителна информация от сърфиране в режим инкогнито, каза Господинов. В искът освен обезщетение се цели и Google да спре тази практика. Стигна се до споразумение, в което компанията обеща да изтрие събраните данни.

Гостът обясни, че чрез функцията инкогнито потребителите са анонимни само за браузъра, в който сърфират, но сайтовете, които посещават продължават да събират информация за тях. Google няма контрол върху останалите сайтове, като искът е целял да убеди регулаторите, че технологичния гигант умишлено е заблуждавал хората за функциите на режима за сърфиране. Сега Google ще са задължени да опишат точно какви данни ще бъдат събирани в режима.

„Няма съмнение, че една от най-големите опасности пред ежедневието на съвременни потребител е прекомерната концентрация на информация в големите платформи и дигитални компании. Естеството на дигиталната икономика е такова, че обществените отношения, в които ние влизаме се намират на чужд носител (на компютър на компанията). Има много начини да се контролира какво се случва на този компютър, самите компании предприемат мерки за прозрачност и отчетност за това какво правят с тези данни, но не бива да бъдем наивни – ясно е, че се злоупотребява по един или друг начин с тези данни.“

Гостът обясни, че с Закона за цифровите услуги ЕК ще се фокусират първо върху големите компании в индустрията, тъй като те засягат най-много потребители. Целта е да се задължат големите платформи да оказват коректен контрол и да ограничават вредното и забранено съдържание. Гостът очаква, че платформи като Alibaba ще имат най-големи проблеми с прилагането на регламента, тъй като той е в разрез с целия им бизнес модел. Докато при технологичните гиганти адаптацията ще е по-лесна.  

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.