Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Австралийският ръст на заетостта остава силен, но и безработицата се увеличава

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 16.11.2023 г.

17:23 | 16 ноември 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

През октомври заетостта в Австралия се повиши много повече от очакваното, но с нея и процентът на безработните нарстна, тъй като все повече хора търсеха работа, което предполага, че Резервната банка може да има още какво да направи, за да намали търсенето и инфлацията. Икономиката е добавила 55 000 работни места в сравнение с предходния месец, което се дължи предимно на работата на непълно работно време и надхвърля прогнозите за увеличение с 24 000, сочат данните на Австралийското статистическо бюро. Безработицата нарасна до 3,7%, както се очакваше. От юни миналата година нивото на безработица се колебае в диапазона 3,4%-3,7%. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

По-високата безработица се дължи на това, че повече хора търсят работа, а коефициентът на заетост е скочил до 67%. Пазарите до голяма степен отминаха данните.

Данните са следствие от бизнес проучване, проведено по-рано тази седмица, което показа, че корпоративният сектор продължава да бъде устойчив, въпреки че перспективните показатели започват да отслабват. Новият гуверньор Мишел Бълок наскоро описа пазара на труда като "не толкова напрегнат, колкото беше", като отбеляза, че някои водещи показатели, като например свободните работни места, са започнали да намаляват от високите си нива.  

Миналата седмица Бълок извърши първото си увеличение на лихвения процент като гуверньор, като след четири поредни паузи го повиши до 12-годишния връх от 4,35%. Паричните пазари виждат 60% вероятност за ново повишение до 4,60% през първата половина на следващата година. 

В рубриката беше проследена и ситуацията във Франция, където безработицата нарасна за второ поредно тримесечие и достигна 7,4%, потвърждавайки по-бавната инерция във втората по големина икономика в еврозоната и подкопавайки дългосрочните цели на Еманюел Макрон. Френският президент обеща да върне пълната заетост в страната до края на президентството си през 2027 г. и постигна добър напредък, като миналата година процентът на безработните достигна най-ниското си ниво от четири десетилетия. Но икономическият растеж се забави рязко през последните месеци, а компаниите се борят с най-бързото увеличение на лихвените проценти в историята на еврото. 

В рубриката се обсъди и ново проучване, според което възможността за работа от вкъщи, е полезна за растежа на приходите на компаниите. Според данните, предприятията, които разрешават работата от разстояние, отбелязват четири пъти по-бърз ръст на приходите в сравнение с тези, които са по-стриктни по отношение на присъствието в офиса, което допринася за дебата относно производителността и ефективността на съвременните работни места. 

Анализът на 554 публични компании, в които работят общо 26,7 млн. души, установи, че "напълно гъвкавите" фирми - които или гарантират изцяло работа от разстояние, или позволяват на служителите да избират кога да дойдат в офиса - са увеличили продажбите си с 21% между 2020 и 2022 г., на базата на коригирани данни за индустрията. За сравнение, ръстът при компаниите с хибридна или изцяло локална работна сила е 5%. Проучването, проведено от Scoop Technologies Inc. и Boston Consulting Group, включва компании от 20 сектора - от технологичния до застрахователния. Ръстът на приходите е нормализиран спрямо средните темпове на растеж в индустрията, така че работодателите в областите с по-добри резултати да не изкривяват резултатите.

Проучването е едно от първите широкообхватни изследвания на това как различните форми на организация на работата влияят върху корпоративните резултати. Досега повечето изследвания, сравняващи дистанционните и офисните работници, са били с тесен обхват, разглеждайки, да речем, работниците, които въвеждат данни в Индия, или работниците в кол-центъра в Китай. Междувременно бизнес лидерите на компании като Amazon.com Inc. и JPMorgan Chase & Co. рядко се позовават на финансови данни, когато настояват - или изискват - работниците да се върнат зад бюрата си, като вместо това твърдят, че работата на място укрепва сътрудничеството. От 5565-те компании в базата данни на Scoop делът на тези, които изискват работа на пълен работен ден в офиса, е намалял до 38% през октомври от 49% в началото на годината.

Привържениците на завръщането в офиса обаче разполагат с някои нови данни, които подкрепят позицията им. Отделно проучване на консултантската компания Mercer, проведено сред 4 505 американски служители на пълно работно време, установи, че тези, които са били в офиса четири дни в седмицата, са отчели най-високи нива на мотивация и принадлежност. Те също така са били най-склонни да препоръчат компанията си като добър работодател и са имали най-силно усещане, че кариерните им цели могат да бъдат постигнати. Подобно проучване на Mercer от миналата година обаче установи, че работещите само един ден на място са най-ангажирани. 

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.