Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

AI вече промени маркетинга, но човешкият фактор трябва да остане решаващ

Гл.ас. д-р Боряна Гигова и доц. д-р Кристиян Постаджиян, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ, "Бизнес старт", 01.06.2023 г.

12:14 | 1 юни 2023
Автор: Даниел Николов

Навлизането на инструменти с изкуствен интелект (AI) вече позволява огромна оптимизация в маркетинговите процеси, най-вече заради възможностите за бърза обработка на голям обем данни. Новата технология няма да измести напълно хората в сферата, но тези, които не могат да я ползват, ще бъдат заменени. Това коментираха гл.ас. д-р Боряна Гигова и доц. д-р  Кристиян Постаджиян, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ в НБУ, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"AI вече промени маркетинга и е новият мейнстрийм... AI оптимизира процеса ужасяващо много. Ние не можем да обработим толкова бързо информацията, докато AI може синтезира за секунди и да даде правилната насока за анализ на аудитория, тестване на хипотези и създаване и визуализиране на креативна концепция", каза Гигова.

В края на май се проведе маркетинг състезание с използване на изкуствен интелект в НБУ, в което са участвали студенти от различни университети, като е имало и отбор от ученици. Участниците е трябвало да подготвят шест проекта в шест различни области с помощта на AI инструменти, които са помагали за обработката на данни и подготовката на проектите.

Изкуственият интелект ще помага на образованието, което от своя страна обучава и насърчава естествения интелект, каза Постаджиян. По време на обучение е важно студентите да работят с много различни казуси и да генерират решения, за което може да бъде полезен AI.

AI генерира много съдържание, но винаги трябва да има човешки фактор, който да взима крайното решение, каза Гигова. "Не бих казала, че ще бъдат съкратени хора. AI със сигурност променя маркетинга и рекламата; по-скоро ще бъдат заменени хората, които не знаят как да го ползват."

Важно е взимането на решение да остане от човек, коментира Постаджиян.

"Самата рекламна индустрия през последните години много е развила елемента на саморегулация - творческите екипи не само да решават кое би провокирало до максимална степен потребителя, за да реагира на едно продажбено предложение, но в крайна сметка къде е етиката. Все повече брандове се съобразяват с тази граница."

Как образованието може да стане все по-индивидуално може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.