Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се намалят ли сроковете за вписвания на сделки

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова и Поля Христова от Тенкомс ЕООД в Бизнес старт, 25.10.2016

09:26 | 25 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вчера, 24.10., пред Агенцията по вписванията беше организирана подписка от страна на компаниите, основно от сектора на недвижимите имоти, които смятат, че сроковете за вписване на сделките са твърде дълги. 

Забавяне има в рамките на ден и половина, което е само в службата по вписвания в София. През септември имаше кризисен момент заради повечето почивни дни, натовареността и отпуските на служителите, който стигна до 13 работни дни и тогава се наложи ръководството на Агенцията в частта имотен регистър да вземе мерки и да издаде изрична заповед за тайминга, по който трябва да се вписват сделките, за да се спазва правилникът, тъй като всяко забавяне касае гражданския оборот и сигурността на сделките. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Елена Маркова в ефира на "Бизнес старт" с Иван Нончев по Bloomberg TV Bulgaria.

Поля Христова от Тенкомс ЕООД изрази позицията на протестиращите, че бързото наваксване може да доведе до грешки по вписванията. "Гледайки какво се случва в Агенцията, най-вероятно първо трябва да се назначат хора или тези, които вече са там, да се мотивират по някакъв начин, не само финансово", каза тя, допълвайки, че има и огромен проблем със съдиите по вписванията.

Маркова от своя страна посочи, че днес ще бъдат завършени сделките от 17 и 18.10 и ще се започнат тези от 19.10. 

"Натовареността на съдиите по вписвания е точно такава, каквато е на служителите в Агенцията по вписванията. Те работят съвместно, едните не могат без другите", обясни тя.

По думите й се прави всичко възможно проблемите с административния капацитет и участието в проекти да бъдат решени.

Вижте целия разговор във видеото: