Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Производителите на плочки за баня страдат от липсата на суровини, но имитират все по-добре камък и дърво

Иван Иванов, управител и съдружник в „Джия 2001“, Стефан Великов, мениджър за Североизточна България в Алианц Банк България, рубрика „Бизнес в регионите“, 04.07.2022 г.

16:20 | 4 юли 2022
Обновен: 18:28 | 4 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска

Войната в Украйна засегна доставките на каолин, като това се отрази негативно на производителите на керамични плочки за баня. Това заяви Иван Иванов, управител и съдружник в „Джия 2001“, в рубриката „Бизнес в регионите” с водещ Христо Николов. Фирмата, чиято централа е във Варна, е представител за Североизточна България на италианския производител на плочки Marazzi, част от американския гигант Mohawk Industries.

Каолинът е основна суровина за производството на керамични плочки за подови и стенни облицовки. Украйна е сред водещите производители на бяла каолинова глина в света, като изнася големи обеми за италианските и испанските производители на плочки. Повечето мини са в Донецка област, където в момента се води война между украинските и руските сили. Големи производители на каолин са още Индия, Китай, Узбекистан, САЩ, Чехия, Иран.

„Производителите на керамични плочки, с които работим, страдат от липсата на суровини и от високата цена на газа. Всички производители въведоха енергийна такса, което доведе до 30% увеличение на цените на плочките в по-високия сегмент, където продаваме ние.“

Тенденциите в обзавеждането за баня са свързани с широкоформатните плочи, които заемат все по-голям процент от пазара, обясни Иван Иванов. Имитациите на камък, мрамор и дърво стават все по-качествени, като новите плочки са по-дебели и се оцветяват в дълбочина за по-добър ефект.

Италианците налагат модата при плочките за баня, като във всяка фабрика има поне по един голям дизайнер със собствена линия, която се смята за висша класа, каза събеседникът.

„За дизайна на плочките казват, че следват трендовете на висшата мода, но с една година забавяне.“

Най-новите тенденции в обзавеждането за баня могат да се видят всяка година на специализираното изложение CERSAIE в Болоня.

„Джия 2001“ в партньорство с Алианц Банк България планира строителството на бизнес комплекс в столичния кв. „Горубляне“. Ще бъдат изградени мострена зала, офиси, складови площи.

„Финансирахме изграждането на фотоволтаична централа за собствени нужди на компанията, предстоят и други проекти в тази област“, каза Стефан Великов, мениджър за Североизточна България в Алианц Банк България.

2021-а беше много силна година за бизнес кредитирането. След началото на войната в Украйна обаче предприемачите станаха много предпазливи, като влияние за това оказват още инфлационният натиск, бъдещото вдигане на лихви и цените на енергоресурсите.

„Най-активни в момента са земеделските производители, от които имаме много запитвания за оборотни и инвестиционни кредити за закупуване на нова техника. Последната година беше много добра за стопаните. Цената на зърното в момента е висока, а очакванията за новата реколта също са добри.“

Имаме доста запитвания и за нови фотоволтаични паркове, каза Стефан Великов. Алианц Банк България е разработила специална процедура за бързо одобряване на проекти за нови соларни централи. А преди месец-два банката е финансирала голям ветроенергиен парк.

Във Варна нямаме специализирани икономически зони и това е потенциал за развитие, каза регионалният банков мениджър.

„Често пътувам и наблюдавам как икономическата зона в Шумен порасна в последните години. Местната управа във Варна трябва да направи всичко възможно, за да изгради специализирани икономически зони и да привлече нови инвеститори. Много млади хора с радост биха останали в града, ако има къде да работят. Университетите във Варна също са предпоставка за икономическо развитие.“

Варна може да развие и минералните си извори, които сега изтичат в морето, добави Стефан Великов. По този начин морската столица има потенциал да развие целогодишен спа и балнеотуризъм и така да задържи целогодишно работната ръка в туристическия сектор.

Вижте повече във видеоматериала!

Всички гости от предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.