Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мобилните реклами са ефективни, но не трябва да нарушават поверителността

Момчил Кюркчиев, съосновател на Leanplum, "Бизнес старт", 20.05.2022г.

11:30 | 20 май 2022
Обновен: 12:01 | 20 май 2022
Автор: Таня Жекова

Мобилните приложения са много силно средство за персонализиране на услугите за потребителите и увеличаване на ефективността на дигиталния маркетинг, но те не трябва да създават у хората усещането, че се нарушава личното им пространство. Това коментира Момчил Кюркчиев, съосновател на Leanplum, в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

„Чрез мобилните устройства създаването на персонализиран маркетинг е много по-постижимо, защото имаме достъп до реалния контекст на потребителя и той може да получи услуга, която е по-удовлетворяваща и може да очаква и в реалния свят като например в кафене, където го познават по-добре. Целта е той да чувства че изгражда връзка с брандовете и да не усеща рекламите като спам.Това обаче не трябва да нарушава анонимността му и да оставя усещане за нарушаване на личното пространство", казва той.

„Целта ни е дигиталната среда да бъде по-уютна като обслужване“, подчертава Кюркчиев.„В реалния свят знаем къде е границата на анонимността и трябва да научим машините да могат да общуват и създават съотношение по същия начин."

След сделката за сливане между Leanplum и CleverTab обявена вчера, компанията за мобилен маркетинг ще увеличи значително приходите си и общия пазарен дял, докато София ще се превърне в основен хъб за набиране на таланти.

„Интересното при тази сделка е че ние бяхме основни конкуренти, но намерихме доста неща около продукта с които двете компании се допълваме. Като обединение това създава наистина глобална компания за дигитален маркетинг - CleverTab са номер 1 в Индия, Азия и Латинска Америка, докато нашия основен пазар е Европа и САЩ. Има голям потенциал за растеж, до края на годината ще имаме 100 милиона долара приходи и целта ни е до 5 години тази сума да се увеличи десет пъти“, споделя Кюркчиев.

Той подчертава, че Leanplum е едновременно „американска и българска компания - от самото начало сме имали български инвеститори, офиса ни в София е най-големия в света за компанията, а сега той ще се превърне във втори основен инженерен хъб за новата обединена компания“. Кюркчиев добавя, че в момента българският офис разполага с 65 служители, като до края на годината целта е тази бройка да се увеличи с 20%.

„Моята мисия беше да създадем глобален продукт в България, който в момента се продава на 3 континента. Ние имаме офиси в Амстердам, Сингапур, Сан Франциско и разбира се в София. Аз много се гордея, че като офис ние сме една частица от ИТ екосистемата в България, която според мен е на световно ниво“, казва той.

Въпреки трудностите, които технологичния сектор се сблъсква в момента на Уолстрийт, съоснователят на Leanplum не е притеснен. „Последните 6 месеца имаме спад около 3 пъти в нашия сектор като гледаме публичния пазар, но смятам че тази неща са преодолими, исторически е имало много спадове на пазара, който после се възстановява. Компанията ни е придобита от частна компания и в такъв случай оценката не се споделя. Ние се фокусираме върху стойностното - да изграждаме добър продукт, да имаме лоялни клиенти и изчакаме пазара да се върне“.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.