Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tencent се срива след сигнали, че Пекин няма да отпусне контрола над сектора

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.05.2022 г.

15:40 | 19 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Tencent Holdings Ltd. се понижи с повече от 8%, след като висши ръководители предупредиха, че ще отнеме време на Пекин да се задейства по обещанията си да подкрепи китайския технологичен сектор, което предполага, че засегнатата индустрия може да се бори да расте в краткосрочен план. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Разочароващите цифри и лошите оценки са зле за индустрия, която вече се бори да се справи с новата ера на предпазливо разширяване, след като продължилата година кампания за натиск на Пекин охлади всяка сфера на интернет от електронна търговия до игри и финтех. Tencent се понижи с цели 8,4% в началото на търговията в Хонконг, докато Baidu Inc. падна с 4%, а Alibaba Group Holding Ltd. загуби 6%.

Tencent в сряда отчете най-бавния си ръст на приходите от излизането си на борсата през 2004 г. Продажбите нараснаха с 0,1% до 135,5 милиарда юана (20,1 милиарда долара) за трите месеца, приключили през март, като пропуснаха средната прогноза. Нетната печалба се понижи с 51% до 23,4 милиарда юана, изоставайки от прогнозите, въпреки голямата печалба от продажбата на акции в сингапурската Sea Ltd.

Досега Tencent до голяма степен избягваше прякото наблюдение от Пекин, но не и последствията от по-широките ограничения. Компанията е загубила приблизително 500 милиарда долара пазарна стойност от пика си през 2021 г., въпреки че компанията усърдно подкрепя усилията на Пекин да ограничи ексцесиите в някогашния свободен интернет сектор.

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия придоби 5,01% дял в Nintendo Co., което е третата му инвестиция в японска компания за игри в хода на консолидацията на индустрията, коментира още Попов. 

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.