Пазарът на бизнес имоти в България остава устойчив

Данислав Тенинчев, мениджър на кантора Бизнес имоти в АДРЕС Недвижими имоти, В развитие, 24.07.2018

13:41 | 24 юли 2018
Данислав Тенинчев, мениджър на кантора Бизнес имоти в АДРЕС Недвижими имоти, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Данислав Тенинчев, мениджър на кантора Бизнес имоти в АДРЕС Недвижими имоти, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на бизнес имоти в България е устойчив за първите шест месеца на 2018 г. Продължава активното търсене на качествени локации. Има ръст на сключените сделки, спрямо миналата година. На годишна база активността расте между 5 и 7%. Това каза Данислав Тенинчев, мениджър на кантора Бизнес имоти в АДРЕС Недвижими имоти, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Тенинчев посочи, че парцелите за застрояване са били силно търсени през последните няколко години. Към момента се забелязва спад на потребителския интерес към тези парцели и пренасочването му към нов сегмент от пазара.

„Тенденциите на търсенията на пазара на недвижими имоти се насочват предимно към търговските обекти. Не липсва интерес и към офисите, част от които се наемат от големи, международни компании“.

Гостът посочи стремежите към по-висока доходност на клиентите като причината, довела до тази тенденция. Средна продължителност на повечето договори е 5 години, добави Тенинчев и поясни, че най-голям брой сделки се сключват в големите градове, където и търсенето е най-съществено.

Очакванията на експерта за развитието на пазара включват устойчив ръст на сделките. Според него клиентите са "премерени", а бизнесът се развива в "зряла среда".

Вижте видео материал с целия разговор.