България е заинтересована от стабилни Балкани

Петър Чолаков, политолог, Светът е бизнес, 17.05.2018 г.

21:00 | 17 май 2018
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успех за България, така политологът Петър Чолаков определи срещата на Върха ЕС – Западни Балкани в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Много голям успех за България, външнополитически успех, успех за премиера Борисов“

Основен акцент на срещата бяха Западните Балкани. Политологът припомни, че въпросът за Западните Балкани е поставен преди повече от 15 години, но до момента не се е състояла среща на такова равнище.

Важно разграничение, което той направи е, че срещата е насочена най-вече към задълбочаване на сътрудничеството, не се цели задължително интегриране и присъединяване на страните към Европейския съюз. Като „отличници“ на Балканите той посочи Сърбия и Черна гора, а за парадоксален определи факта, че именно те поддържат най-тесни връзки с Русия. Според него точно тук е съсредоточен европейският интерес и чрез присъединяване на тези държави би намаляло руското влияние в Европа.

Според Петър Чолаков България би извлякла конкретни стратегически ползи от стабилизацията на Балканите и има пряк интерес тези държави да се присъединят както към ЕС, така и към НАТО.

Политологът разграничи няколко основни теми, които са били обсъдени по време на срещата. Една от тях е темата за провала на сделката с Иран и едностранното решение на САЩ да се оттегли от нея. Той определи сделката като ключова по отношение на сигурността и в икономическо отношение като посочи за един от най-ярките примери, които ще претърпят икономически щети, френската компания „Тотал“.

Като друга тема от изключителна важност политологът посочи протестите на транспортните фирми срещу инициативата, за която френският президент Макрон настоява. Тя би довела до големи финансови щети за малките и средни транспортни фирми.

Целия коментар вижте във видеото.