Microsoft Corp. влезе в клуб $2 трилиона

11:34 | 23 юни 2021
Автор: Петър Стоянов
Microsoft Corp. влезе в клуб $2 трилиона

Microsoft Corp. зае своето място в историята като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трилиона долара. Възходът бе подкрепен от убеждението на инвеститорите, че нейната доминация в облачните решения и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително в света след коронавируса.

Акциите на софтуерния гигант поскъпнаха с 1,2% в Ню Йорк във вторник, достатъчно за компанията да се присъедини за кратко към Apple Inc. като една от само двете компании, оценени толкова високо в момента. Saudi Aramco прекрачи този праг за кратко през декември 2019 г., но към днешна дата има пазарна стойност от около 1,9 трилиона долара.

Откакто застана начело през 2014 г., главният изпълнителен директор Сатя Надела прекрои компанията, базирана в Редмънд, Вашингтон, в най-големия продавач на „облачен“ софтуер, отчитайки както инфраструктурните решения, така и облачните приложения на Office. Microsoft е и единствената от най-големите американски технологични компании, която досега е избегнала неотдавнашната вълна на контрол от все по-активните американски антитръстови регулатори, което й даде повече пространство за маневри, както в придобиванията, така и в разширяването на продуктите.

Акциите на Microsoft се повишиха с 19% до момента тази година, изпреварвайки Apple и Amazon.com Inc., тъй като инвеститорите заложиха на дългосрочен растеж както на печалбите, така и на приходите и разширяването в области като машинно обучение и облачни изчисления. Резултатите на компанията за третото тримесечие, публикувани в края на април, надминаха очакванията и демонстрираха силен растеж в бизнес сегментите си.

Microsoft „е в много области и се справя добре: игри, облак, автоматизация, аналитични приложения, AI“, каза Хилари Фриш, старши анализатор в Clearbridge Investments. Според нея компанията „би трябвало да се възползва както от отварянето на икономиката, така и от по-изразения преход към облака.“