Топ 3 най-поевтинели и най-поскъпнали акции в САЩ за 13 април

Кои акции регистрираха най-сериозни движения в САЩ

13:33 | 14 април 2016
Обновен: 17:34 | 14 април 2016
Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 13 април
Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели акции в САЩ за 13 април

S&P 500 приключи сесията на 14 април с ръст от 1%, като от началото на годината индексът поскъпва с 1,88%. Акциите на 397 компании поскъпнаха, докато книжата на 105 компании отбелязаха спадове. Сесията беше свързана с положителни настроения около положителните данни, дошли по отношение на външната търговия на Китай.

Най-сериозен ръст отчетоха акциите на финансовите компани – 2,25%, а ценните книжа на компаниите от ИТ сектора и от индустриалния сектор поскъпват средно с по 1,37%. Телокомуникационните акции като сектор от своя страна губят 1%.

Най-сериозни поскъпвания за сесията отчетоха Tenet Healthcare(9,26%), Micron Technology (6,98%) и Legg Mason(5,78%).

Жертви на най-сериозен спад станаха Reynolds(-4,12%), Tyson Foods (-4,01%) и Newmont Mining (-3,75%).

Tenet Healthcare управлява верига болници и свързани с тях съоръжения в сектора на здравеопазването в САЩ. Компанията управлява рехабилитационни центрове, специализирани болници и психиатрии. Акциите на компанията поскъпнаха до $31,72 на акция водени от подобрените перспективи, които компанията вижда пред паричните си потоци и капиталовите разходи. Компанията очаква спад в капиталовите разходи и да успее да покрие нуждите си чрез свободен паричен поток през 2017 и оттам насетне. През миналата година акциите на компанията се сринаха с 63% след като грипният сезон закъсня.

Micron Technology произвежда и продава флаш памети, памети с динамичен произволен достъп и други полупроводници. Акциите на технологичната компания поскъпнаха до $10,88 за акция след като антитръстовата комисия в Тайван одобри сливането между базираното в Тайван подразделение на Micron Technology и Inotera Memories. През последните месеци акциите на компанията изпитват трудности и поевтиняха сериозно заради влошаващи се финансови резултати.

Третата най-добре представила се компания по време на последната сесия в САЩ - Legg Mason – е компания за управление на активи и инвестиционни услуги. Нейните акции стигнаха ниво от $34,05 за акция след финализирането на придобиването на дял от 82% в Clarion Partners - водеща комопания за инвестиции в недвижими имоти. Към 31 март Legg Mason управлява активи на стойност $670 млрд.

Reynolds – компанията производител на тютюн и тютюневи продукти – регистрира спад на акциите си от 4,12% до $49,15 на акция. Сесията беше слаба за тютюневите производитрели като цяло заради слуховете за регулации върху електронните цигари, които биха могли да навредят на перспективите пред растежа на компаниите от сектора. Друга причина може да е апетитът към риск, които гледат на акциите на тютюневи компоании, като на по-нискорискови инвестиции, подходящи за периоди на спад на пазара.

Tyson Foods произвежда и продава месни храни от пилешко, свинско и говеждо. Акциите на компанията загубиха малко над 4% до $65,63 за акция след като анализатори от Credit Agricole понижиха оценката си за тях. Акциите на компанията обаче удвоиха стойността си през последните 52 седмици.

Newmont Mining – компания, която работи в сферата на разработването на минерални залежи, като добива и злато и мед – и която само преди дни регистрира второто най-добро представяне за търговска сесия в САЩ отстъпва с 3,75%. Причината е поевтиняването на златото, като именно обратната тенденция доведе и до ръста в акциите на компанията преди дни.