Руски гигант инвестира $100 милиона в търсене на нови приложения на паладий

Графика на деня, 05.12.2023 г.

20:20 | 5 декември 2023
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Руската компания MMC Norilsk Nickel PJSC изразходва 100 млн. долара за намиране на нови приложения на паладий, тъй като бумът на електромобилите застрашава ключовия пазар на каталитични преобразуватели или катализатори на този метал.

Nornickel, която добива около 40% от световния паладий, ще инвестира парите до 2030 г. в своя център за научноизследователска и развойна дейност, който работи по нови продукти, които могат да бъдат пуснати на пазара. Те включват проекти в областта на водорода, слънчевата енергия и химическия сектор.

Приблизително 80% от целия паладий се използва в катализаторите, които намаляват емисиите, но бъдещето на метала е поставено на изпитание от увеличаването на броя на електромобилите, които не се нуждаят от устройствата за контрол на замърсяването. Влошаващите се перспективи за търсенето - както в краткосрочен, така и в дългосрочен план - спомогнаха за понижаването на цените с около 70% спрямо миналогодишния рекорд до почти най-ниската стойност от 2018 г. насам.

"Производството на електрически автомобили ще расте, което е сигнал, че нишата за паладий в тази област ще продължи да намалява", заяви Дмитрий Изотов, ръководител на отдела за разработване на нови продукти на Nornickel, в интервю по време на срещата на върха за климата COP28 в Дубай.


Паладият е изправен пред предизвикателства, свързани с търсенето/Цената на ценния метал падна до почти най-ниската си от 2018 г. насам

В новия център за разработване на продукти на Nornickel работят 50 души и той се разширява, включително чрез изграждане на нова изследователска лаборатория в Русия, каза Изотов. Центърът вече работи по 20 проекта, които могат да създадат нови пазари за 40 тона или 1,3 млн. унции паладий до 2030 г., каза той. Това се равнява на около 14% от настоящото световно производство.

Два нови потенциални продукта, при които паладият се използва като катализатор във водородни енергийни системи, са на етап пилотни тестове в Китай, каза Изотов. Центърът работи и по прототип за използване на метала в соларна клетка, като първите резултати се очакват до края на следващата година.

Тества се и използването на паладий като катализатор за синтез на киселини за биоразградими опаковки, като електрод за дезинфекция на вода и в козметичната индустрия.

Миньорът се надява "да намери нещо като голям слон за паладий, какъвто навремето станаха каталитичните конвертори", казва Изотов.