Докладът за инфлацията ще запази насоката на Фед към повече повишения на лихвите

Графика на деня, 14.11.2023 г.

08:26 | 14 ноември 2023
Автор: Матю Бойслер
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Месечният доклад на правителството на САЩ за потребителските цени, който трябва да бъде публикуван във вторник, ще покаже по-бавен напредък към целта на Федералния резерв от 2% инфлация, което ще подкрепи политиката на централната банка за по-строги мерки, според Bloomberg Economics.

Цифрите трябва да покажат, че индексът на потребителските цени без храните и енергията е нараснал с 0,3% за втори пореден месец през октомври, оставяйки годишния процент непроменен на 4,1%, казаха икономистите на Bloomberg Ана Уонг и Стюарт Пол в предварителен преглед на доклада.

„След като показа окуражаващ напредък това лято, дезинфлацията в основния индекс на потребителските цени спрямо предходната година вероятно е спряла, докато месечното темпо пълзи към нещо по-последователно с годишен темп на инфлация от 3%-4% от 2%“, смятат Уонг и Пол.

„Длъжностните лица най-вероятно ще оставят отворена възможността за бъдещи повишения на лихвените проценти, стига основният CPI да работи с текущото месечно темпо.“

Инфлацията намалява тази година, след като достигна своя връх през 2022 г. на най-високите нива от началото на 80-те години на миналия век. По-добрите от очакваното данни за потребителските цени през последните няколко месеца помогнаха за изграждането на консенсус за пауза в кампанията на Фед за затягане на всяка от последните две политически срещи на централната банка.

По-бавният напредък към целта за инфлация от 2% ще породи опасения, че може да са необходими повече увеличения на лихвените проценти, дори при референтния процент на централната банка на 22-годишен връх.

Понастоящем инвеститорите оценяват шансовете за ново повишение на лихвените проценти на някоя от следващите две политически срещи на приблизително едно към четири, според фючърсните пазари.

„Въпреки че дезинфлацията в основния индекс на потребителските цени почти е спряла, Фед едва ли ще промени изчаквателното си отношение към повишаването на лихвените проценти – особено след като следващите няколко месеца вероятно ще предоставят допълнителни доказателства, че пазарът на труда се охлажда по-бързо.“

Прогнозите на Bloomberg Economics са в съответствие със средните отговори в проучване на Bloomberg сред външни прогнозисти.