Инфлацията в еврозоната може да се забави по-бързо от прогнозите на ЕЦБ

Графика на деня, 13.11.2023 г.

10:58 | 13 ноември 2023
Автор: Александър Вебер и Барбара Сладковска
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната ще падне под целта от 2% в началото на 2025 г. - по-рано, отколкото прогнозира Европейската централна банка, според икономисти.

Ръстът на цените ще бъде средно с 1,9% през първото тримесечие на същата година, показа последното проучване на Bloomberg - спад от 2,2% преди това. Прогнозите на ЕЦБ, публикувани през септември, предвиждаха връщане към целта едва през втората половина на годината.

Икономистите прогнозират обаче, че основната лихва ще остане по-висока - на 2,1% и 2,3% през първото и второто тримесечие на 2025 г.

Анкетата идва, след като инфлацията се забави до 2,9% миналия месец - повече от прогнозите на икономистите. Представители на ЕЦБ все още предупреждават за трудна „последна миля“ обратно към ценовата стабилност, тъй като мерките за правителствена помощ за справяне с кризата с разходите за живот се оттеглят и заплатите на работниците се повишават.

Войната между Израел и "Хамас" представлява друг важен източник на несигурност за икономическите перспективи. Но въздействието му върху цените на енергията засега остава ограничено, като цените на суровия петрол падат през последните седмици.

Миналия месец ЕЦБ задържа лихвените проценти стабилни за първи път, откакто започна кампанията си за затягане в средата на 2022 г. Сега икономистите очакват първото намаление да дойде през юни 2024 г. в сравнение със септември преди това.

Гуверньорът на гръцката централна банка Янис Стурнарас каза, че ЕЦБ може да обмисли по-ниски разходи за заеми от средата на следващата година. Други отхвърлиха всякакви разговори за подобни ходове като преждевременни.