Руският износ на въглища се завръща, след като ЕС разхлаби ограниченията

Графика на деня, 07.12.2022 г.

10:49 | 7 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Износът на въглища по море от Русия се върна почти до най-високите нива в историята, след като Европейският съюз разхлаби ограниченията за транспортиране на суровината, което улесни пренасочването на обеми към Азия.

Доставките през октомври бяха почти 16,6 милиона тона - малко по-малко от нивото през юни, което беше най-високото най-малко от 2017 г., показват данни на аналитичната фирма Kpler. Оттогава износът се понижи малко в съответствие с нормалната сезонна нестабилност.

ЕС забрани вноса на руски въглища и други стоки в блока от 10 август. През септември Европейската комисия издаде ревизирани насоки, в които се казва, че предоставянето на услуги – като доставка, финансиране и застраховане – необходими за прехвърляне на въглищата и други продукти извън ЕС следва да бъде разрешено с цел борба с енергийната и продоволствената несигурност в световен мащаб.

Русия традиционно е сред трите най-големи износители на въглища в света, въпреки че индустрията представлява само малка част от руската икономика.

„Дестинациите за доставка на въглища се промениха от началото на годината, като Турция е един от ключовете за руския успех, докато Китай също допринесе“, каза анализаторът на Kpler Виктор Катона по имейл. Продажбите намаляха, когато ограниченията на ЕС бяха в сила през септември, добави той.

Анализът на Kpler се основава на данни за кокс и топлинни въглища от пристанища, брокери и неговата аналитична мрежа. Това не включва износа на въглища от Русия по железопътен транспорт.

Европа все още няма право да внася руски въглища, но европейските компании вече имат право да доставят стоката до трети страни. Продажбите на руски въглища в Азия процъфтяха веднага след нахлуването на Москва в Украйна, тъй като тя пренасочи част от европейския си износ, но страната е изправена пред по-високи разходи за доставка, тъй като продава на клиенти по-далеч.

Използването на въглища се увеличи след началото на войната, тъй като нациите по целия свят търсят по-евтини алтернативи на нестабилните цени на природния газ.

„Възможно е разясненията на ЕС относно техните въглищни санкции да смекчат притесненията на операторите относно това дали могат да транспортират руски въглища“, каза Филипе Гувея, анализатор в международната транспортна организация Bimco. „Ние обаче вярваме, че повишаването на търсенето от чувствителните към разходите пазари е по-вероятно да бъде причината за това увеличение.“