Продажбите на коли в Европа се връщат към растеж след година на болезнен спад

Графика на деня, 16.05.2022 г.

17:45 | 16 септември 2022
Автор: Щефан Никола
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Пазарът на нови автомобили в Европа се върна към растеж през август за първи ръст от 13 месеца, въпреки че увеличените продажби може да са краткотрайни, тъй като рекордната инфлация и безпрецедентната енергийна криза заплашват да отблъснат купувачите.

Регистрациите са се увеличили с 3,4% до 748 961 автомобила миналия месец, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в петък. Германският Mercedes-Benz AG беше сред най-добре представилите се с 16% скок спрямо предходната година.

Производителите на автомобили виждат проблясъци на подобрение с някои ограничения на веригата за доставки, като например липсата на полупроводници. Въпреки това бързата инфлация и забавящата се световна икономика замъгляват прогнозите за продажбите. Данните от миналия месец са сравними с лошото представяне от предходната година и остават доста под нивата отпреди пандемията.

„Високата инфлация, повишаващите се лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите, съчетани с удължаване на цикъла на смяна на клиентите на фона на подобрената надеждност на по-новите автомобили и бързо променящите се технологии, може да са предизвикателство за търсенето през 2023 г. и след това“, каза Джилиан Дейвис от Bloomberg Intelligence в бележка тази седмица.

Прогнозирането на покупките на превозни средства остава трудно, тъй като потребителите се тревожат за нарастващите сметки за енергия и риска от спиране на тока, тъй като Русия намалява доставките на газ. Властите в Германия, най-големият автомобилен пазар в Европа, тази седмица призоваха индустриалните потребители да намалят потреблението на газ. Един от най-големите доставчици на полимери в германската автомобилна индустрия намалява производството в Европа поради прекомерни разходи за енергия.

Цената на енергията и нарастващите лихвени проценти, които притискат купувачите на автомобили, вероятно ще ограничат високите цени на превозните средства, които се повишиха, когато недостигът на полупроводници намали наличността на автомобили. Служители на Европейската централна банка заявиха, че очакват да повишат допълнително разходите по заемите на следващите няколко срещи след огромното увеличение на лихвените проценти миналата седмица.

Регистрациите са нараснали с 3% в Германия, 3,8% във Франция и 9,1% в Испания.