Европарламентът одобри забраната за нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Европейският парламент не успя да сключи сделка за най-голямата реформа на въглеродния пазар

10:14 | 9 юни 2022
Обновен: 11:36 | 9 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейският съюз се приближи към принуждаването на автомобилните производители да спрат да продават нови автомобили, задвижвани с бензин, след като законодателите потвърдиха плановете за забрана на двигателите с вътрешно горене от 2035 г., за да помогнат за опазването на климата.

Членовете на парламента отхвърлиха поправка, която би позволила някои автомобилни емисии от нови превозни средства след 2035 г. Този ход е в съответствие с предложението на Комисията за 100% намаляване на емисиите до същата година. Гласуването сега поставя основата за преговори със страните-членки по-късно тази година, за да се определи окончателната форма на закона, пише Bloomberg.

Ако бъде постигнато споразумение, това на практика означава края на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в Европа, отбелязвайки радикална промяна на вид транспорт, който е доминиращ повече от век. Това също би било решаваща победа за климатичната програма на блока, като транспортният сектор се оказва един от най-трудните за декарбонизиране.

„Този ​​регламент насърчава производството на превозни средства с нулеви емисии“, каза Ян Хуитема, член на парламента от Нидерландия, който ръководи стремежа за по-чист транспорт. „Със стандартите за CO2 създаваме яснота за автомобилната индустрия и стимулираме иновациите и инвестициите за производителите на автомобили.”

По целия свят правителствата се борят с това как да ограничат ефектите от изменението на климата, като същевременно минимизират ефекта върху техните икономики. ЕС вижда себе си като лидер в стремежа към по-чиста енергия, като чрез Зелената сделка ще стане климатично неутрален до средата на века.

Чист транспорт

Много автомобилни производители вече усещат промяната, преминавайки към производство на електрически превозни средства и далеч от двигатели с вътрешно горене, тъй като са изправени пред засилена конкуренция от производители на електромобили като Tesla Inc.

Ходът на ЕС е насочен по-скоро към индустрията, отколкото към гражданите, тъй като шофьорите ще могат да запазят старите си превозни средства толкова дълго, колкото искат. Все пак това бележи тенденция към по-чист транспорт - от 2030 г. Обединеното кралство планира да забрани продажбите на нови превозни средства, които работят само с бензин и дизел.

Законодателите от консервативната Европейска народна партия - както и други десни групи - се опитаха да смекчат амбицията за намаляване на въглеродните емисии на автомобилите, подчертавайки опасенията за потенциална загуба на работни места в индустрията. ЕНП търсеше 90% намаляване на емисиите от 2035 г. вместо пълно намаляване.

Парламентът също гласува против поправка, която щеше да позволи на производителите на автомобили да купуват кредити за така наречените електронни горива. Тези синтетични горива, направени с помощта на уловен въглероден диоксид, с водород, произведен от възобновяеми източници, са рекламирани като начин за поддържане на двигателя с вътрешно горене.

Преработка на въглеродния пазар

Европейският парламент не успя да сключи сделка за най-голямата реформа на въглеродния пазар в блока, след като депутати от три политически групи неочаквано отказаха да подкрепят изменената реформа.

Докладът за пазара на емисии – предназначен да изложи позицията на парламента за разговори с държавите-членки относно окончателното му законодателство – сега ще бъде изпратен обратно на комисията по околната среда за по-нататъшно обсъждане. Това рискува закъснения в по-широкия процес за одобрение на пакета Fit for 55 на Европейския съюз, който ще приложи по-строги цели за климата за това десетилетие.

Асамблеята на ЕС гласува в сряда измененията в предложенията на Европейската комисия за укрепване на системата за търговия с емисии (СТЕ). Зелените и социалистите смятат, че промените твърде много отслабват реформата, докато консерваторите ги смятат за твърде амбициозни.

„Ще върнем това в комисията и ще използваме това време, за да се опитаме да изградим съгласувана обща позиция“, каза Ираче Гарсия Перес, президент на групата на социалистите и демократите. „Нека не слагаме капани и да работим сами.“

Реформата на СТЕ на ЕС, представена от комисията през юли, е насочена към привеждане в съответствие на системата за ограничаване и търговия с нова цел за климата за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. Тя трябва да подсили програмата, която в момента обхваща около 11 000 инсталации, собственост на производства, производители на електроенергия и авиокомпании - и да ги разшири до корабоплаването.

В поредицата от гласувания в сряда парламентът подкрепи подобрен механизъм за предотвратяване на шокове в цените на въглеродните емисии, подкрепи по-строг контрол на предлагането на разрешителни и гласува за ограничаване на достъпа на финансовите инвеститори до пазара, за да се предотвратят спекулации.

Мащаб назад

Християндемократи и либерали се обединиха, за да намалят темпото на намаляване на емисиите, препоръчано от комисията по околната среда миналия месец. Техните изменения все още бяха по-амбициозни от плана на комисията.

Законодателите също така предпочитат по-късна дата от препоръчаната от социалистите и зелените за постепенно премахване на разрешителните за безплатни емисии при въвеждането на таксата за въглеродни граници. Краят на безплатното разпределение все пак ще дойде по-рано от предложението на комисията.

Отхвърлянето на цялостния доклад за СТЕ обаче означава, че законодателите също отложиха гласуването на свързани предложения за въвеждане на такса за въглеродни граници и климатичен фонд за защита на най-уязвимите.

Питър Лиз, законодателят, управляващ въглеродната реформа през парламента, каза, че събранието може да се върне към въпроса на следващото си пленарно заседание през юни или юли.

„Все още нямаме график, но искаме да го направим бързо“, каза Лиз пред репортери.

Предложенията в пакета Fit for 55 се нуждаят от одобрение както от парламента, така и от страните членки в Съвета на ЕС, за да влязат в сила. Франция, която председателства заседанията на Съвета на ЕС през първата половина на тази година, иска да постигне споразумение относно позицията на националните правителства към края на юни.