Сплит на акции: Какво представлява и как да се възползвате?

13:45 | 27 август 2020
Обновен: 14:49 | 27 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Едва ли са много тези, които имат своите интерес към фондовите пазари и не са чули за предстоящите сплитове на акции  на Apple и Tesla. Все пак едва ли всички са наясно какво точно е сплит на акции и как да се възпозлват от това разделяне на дяловете на дадена компания. Именно за тях е и тази статия.

Какво е сплит?

Сплит на акции се получава, когато една публично търгувана компания реши да раздели своите съществуващи акции, за да се достигне до ново по-голямо количество дялове като същевремненно се понижи цената им.

Поради сплита, броят на акциите в обръщение се увеличава с предварително обявено съотношение (най-често 2:1, 3:1 или 4:1), а цената на акциите се понижава пропорционално със същото съотношение. Така пазарната капитализация на компанията или експозицията на инвеститорите няма да бъдат променени

Пример:

На 30 юли 2020 Apple съобщи, че ще направи 4:1 сплит на акциите си на 31 август 2020 година. Така ако цената на една акция на Apple тогава е $400, то тя ще спадне до $100, но инвеститорите ще получат 4 акция за всяка една притежавана от тях.

Този вид разделяне се нарича още прав сплит, но има и още един вид разделяне наречено обратен сплит.

Какво е обратен сплит?

Обратен сплит е действие на публично търгувана компания, което намалява броя на съществуващите акции. В същото време, пропорционално на понижението на броя на акциите нараства тяхната цена.

Обратното разделяне на акции е известно още като консолидация на акции, сливане на акции или отмяна на акции и е обратното упражнение на гореспоменатия сплит на акции.

Пример:

През април, след срива на цените на петрола до негативни нива, компанията, която управлява петролния борсово търгувания фонд United States Oil Fund (USO) реши да направи обратен сплит на акции 1:8, с което понижи броя на дяловете си 8 пъти, но увеличи цената със същото кратно.

Сплит на акции – как работи?

Инвеститорите и трейдърите трябва да запомнят три ключови дати, които са свързани с разедляне на акции:

- Дата на запис – датата, на която от компанията ще обявят кои инвеститори имат право да получат допълнителни акции от разделянето

- Дата на плащане – на тази дата акционерите ще получат допълнителни акции (при сплит 4:1 за всяка притежавана от Вас акция ще имате 4); често това се случва след края на официалната борсовата сесия

- Дата на изпълнение – датата, на която акциите ще започват да се търгуват на новата цена; традиционно е един след датата на плащане

Тук трябва да се отбележи и една особеност, че при разделяне на акции, ако купите акциите след датата на запис, но преди тази на плащане, също би трябвало да получите допълнителните акции след сплита. Но ако продадете акциите си в този период, то няма да може да разчитате на допълнителни акции.

Освен датите, които имат много важно значение за инвеститорите в компанията, която ще дели своите дялове, друг много важен показател, който трябва да се проследи при сплит е съотношението на разделяне.

Често срещани съотношения за сплит на акции са 2:1, 3:1, 3:2, 4:1 и 5:4. Разбира се решението при какво съотношение ще бъде осъществено разделянето е на борда на компанията.

Защо компаниите прибягват до разделяне на акции?

Когато цената на акциите на дадена компания се нарасне солидно и достигне нива, които са твърде високи или надхвърлят цените на подобни компании в същия сектор, тя може да реши да осъществи сплит

Причината за разделяне на акции може да е:

- Акциите да изглеждат по-достъпни за индивидуалните инвеститори

- Повишаване на ликвидността на дяловете

- Повишаване на търсенето на акции

След сплит често може да се стигне до ръст в цената на акциите, въпреки понижението веднага след разделянето.

Това е така, защото дяловете на компанията стават по-достъпни за индивидуалните инвеститори, освен това много участници на пазара вярват, че след като цената се е покачвала преди да се стигне до сплит, то този възходящ тренд ще продължи.

Защо компаниите прибягват до обратен сплит?

След като разбрахте защо компаниите прибягват към разделяне на акции да видим какви са причините и за обратен сплит:

- Предотвратяване премахването на компанията от борса; например цената на акцията е близо до това да срине под $1 и тогава някои борси могат да изберат да премахнат акцията

- За подобряване на имиджа на компанията след сериозен спад в цената на акциите

- Привличане на по-голямо внимание от анализаторите, което може да ги накара да я оценят по-положително

В повечето случаи се гледа негативно на компания, която е прибегнала до обратен сплит на акции и често инвеститорите избягват подобни компании. Обратното също е вярно, при сплит на акции се смята, че развитието на компанията по-скоро ще е положително.

Как да търгувате при сплит на акции?

Вече разбрахте, че сплит на акции се смята за бичи сигнал за бъдещата посока на цената на акциите. Следователно, може да се окаже добро решение да купите акции след като сплита е обявен или дори след като се състои.

Разбира се никой не може да Ви гарантира, че акциите на компанията ще поскъпнат и Вие ще спечелите от подобна сделка.

Но нека да видим как са реагирали акциите на Apple при разделяне в миналото. До момента производителят на iPhone има 4 сплита в историята си, преди този, който е планиран за 31 август.

Ето датите на разделяне:

1. 16 юни 1987 година – сплит 2:1

2. 21 юни 2000 година – сплит 2:1

3. 28 февруари 2005 година – сплит 2:1

4. 9 юни 2014 година – сплит 7:1

Така ако сте притежавали една акция на Apple преди първия сплит през 1987 година, то ще станат 224 след планираното разделяне на 31 август.

- След сплита през 1987 година цената на акциите на Apple се повишава с 18.5% в следващата една година

- След сплита през 2000 година цената на акциите на Apple спада с 57% в следващата една година (основната причина е спукването на дотком балона, който потопи целия технологичен сектор)

- След сплита през 2005 година цената на акциите на Apple се повишава с повече от 60% в следващата една година

- След сплита през 2014 годината цената на акциите на Apple Се повеишава с над 36% в следващата една година

На следващата графика можете да видите как се представиха акциите на Apple след последния сплит през юни 2014 година. Двете червени хоризонтални линии маркират периодът от 1 година след разделянето.

Адмирал

Източник: Admiral Markets, MetaTrader 5

Лесно може да бъде отличена възходящата тенденция при акциите на Apple след разделянето.

Все пак трябва да знаететe, че, за да се възпозлвате от предстоящи сплитове като тези на Apple, Tesla и тн, ще Ви трябва сметка за търговия с регулиран брокер.