IBIA разкри за 236 случая на подозрителни залози през 2021

16:01 | 14 февруари 2022
Обновен: 18:03 | 14 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: efirbet
Снимка: efirbet

В медийното пространство се появи новина, че Международната асоциация за интегритет на залаганията, която познаваме под абревиатурата IBIA, е разкрила цели 236 случая на подозрителни залози за изминалата 2021 година. Сигналите обхващат 13 спорта от 49 различни страни, а най-честите нарушения са при спортовете футбол и тенис на корт. Въпреки това от асоциацията споделят, че сигналите са 13 процента по-малко в сравнение с 2020 година.

Разследващият корупцията в залозите орган повече от 11 наказателни санкции за подозрителна дейност на различните пазари за залагания. Главният изпълнителен директор на IBIA, Халид Али, е на мнение, че се отбелязва низходяща тенденции относно сигнализирането за нередности в бетинг сектора. Той също така се надява кризата с Covid-19 да отмине много скоро, за да може спорта да се развива, а нелегалните мачове и състезания да намалят драстично тази година.

От едноименната асоциация твърдят, че частните спортни събития, се контролират изключително трудно и в момента работят упорито за подобряване на разпоредбите за почтеност. За разлика от традиционните спортни организации, съществуват и анонимни такива, които организират мачове и залози. На практика те са невидими и е наистина сложно да бъдат открити и санкционирани.

Каква е ситуацията в България?

В България има все по-малко сигнали за уредени мачове и нелегални залози. Играчите залагат при лицензираните букмейкъри, които се контролират от регулаторните органи. Така например, ако пълнолетен играч премине през Sesame.bg регистрация, може да разчита на коректността на хазартният оператор, който е предоставил само официални спортни срещи в сайта за залози.

Разбира се, от НАП отрязаха достъпа на някои платформи, които нямат разрешително за опериране в България и се усъмниха в коректността на предложенията им. Говори се, че са спрени близо 14 сайта имащи лиценз в Кюрасао, Филипините, Малта и други страни. От агенцията предупреждават за възможността в нелицензираните сайтове да има подозрителни залагания.

И, макар че нещата у нас изглеждат спокойно за сега, има информация за фейсбук групи, където текат нерегламентирани залози на спорт, както и черно тото. Различните страници и групи изобилстват от покани за залагания и лесни пари, но трябва да внимавате, ако не искате да се присъедините към нарушителите на закона. В страната има немалко официални букмейкъри, където може да практикувате хобито си и да залагате на спорт, казино, покер и др. хазартни игри.

Как се контролират залозите у нас?

Регулаторният орган по хазарта в България, е Националната агенция по приходите (НАП), която съблюдава за коректността на букмейкърите и предлаганите от тях залози. Това е органът, който издава лицензи на компаниите в хазартния сектор и в същото време има право да санкционира нарушителите, ако заподозре корупционни схеми и нелегални залагания. В началото на 2022 г. няма сигнали за купени мачове и залози на тъмно, като от агенцията се надяват това да продължи и в бъдеще време. Разбира се, ние ще ви държим в течение на случващото се в хазартния бизнес.

А сега се разделяме с пожелания за по-малко корупция в спорта и прозрачни предложения на хазартните оператори, които се радват на голяма популярност от страна на родните потребители.