Купете си ефективен инверторен климатик

Ако домът ви е добре изолиран, изборът на подходящ климатик ще намали консумацията на енергия и ще спести разходи на дългогодишна база.

11:19 | 22 март 2022
Обновен: 13:19 | 25 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Препоръчан материал
Купете си ефективен инверторен климатик

Един от начините за отопление, който е предпочитан от много домакинства, е отоплението с климатик. Основното му предимство е, че можете да го използвате и за охлаждане през лятото. Така си спестявате средства от закупуване на отделен уред за охлаждане, не носите дърва, поддръжката е лесна, а и можете да регулирате температурата

Ако домът ви е добре изолиран, изборът на подходящ климатик ще намали консумацията на енергия и ще спести разходи на дългогодишна база.

Според направените статистики, сред климатичните системи, предлагани на пазара, съвременните инверторни климатици са най-доброто решение за отопление и охлаждане на дневна, кухня, всекидневна и по-голяма спалня. Ако бъде избран според големината на помещението, един инверторен климатик може да е ефективно използван целогодишно, а с различните си функции ще ви осигури комфортен микроклимат.

Кое прави инверторните климатици предпочитани пред конвенционалните?

Стане ли въпрос за избор на климатична система, възможностите са между конвенционална и инверторна сплит система. Макар че функциите им са сходни, различен е типът двигател на компресора, управляващ системата. Той е натоварен със задачата да компресира хладилния агент и работи по различен начин при отделните системи.

Основните различия между инверторните и неинверторните климатици са по отношение на:

Различната скорост

Компресорът на инверторните климатици е с променлива скорост, а това не позволява работата на компресора на пълна мощност. Целта му е да регулира постоянно температурата. За разлика от него, компресорът на конвенционалните климатици включва и изключва, без да осигурява постоянно поддържане на необходимата температура.

Различните нива на шум 

По-тихо работят инверторните климатици, защото не се изключват автоматично всеки път при достигане на температурните граници. При включването и изключването на конвенционалния климатик системата работи по-усилено и произвежда повече шум. Затова и износването на неговата система е по-бързо, в сравнение с инверторния. Това е сред определящите фактори и за по-високата цена на инверторните климатици, която обаче се компенсира с по-икономичната им работа и по-дългия експлоатационен живот.

Какви характеристики е добре да има климатикът?

Изборът на инверторен климатик сред богатата гама от продукти и марки не е лесна задача. По-добре ще се ориентирате към подходящия модел не само ако го съобразите с големината на помещението, но и с функциите и режимите, които притежава и които ще са ви от полза.

Скорост на вентилатора

Циркулацията на затоплен или охладен въздух в стаята се осигурява от вентилатора. Ориентирайте се към модел инверторен климатик, чийто въздушен поток е с широк диапазон и с много скорости. Най-голямата е нужна за по-бързо охлаждане, а стигайки до по-ниската, климатикът ще произвежда по-малко шум и комфортен въздушен поток при достигната желана температура.

Настройка на температурата (термостат)

От термостата се извършва контрол на климатика, за да се постигне целевата температура. Задаването ѝ става лесно с дистанционно, а след измерване на вътрешната температура, климатикът се настройва за работа от термостата.

Режими на работа

Полезни режими, освен тези за отопление и охлаждане, са автоматичният, режимът само на вентилатор, икономичният и др. в зависимост от модела.

Сензор за човешко присъствие

Ако в стаята няма никой, уредът преминава на икономичен режим, а някои модели могат да насочват въздушния поток към човека, засечен от сензорите.

Wi-Fi управление

По-новите модели позволяват контролиране чрез безжичен интернет, което е удобна функция, ако сте извън дома.

Подобрена филтрация на въздуха

Въздушните филтри на най-новите инверторни климатици успяват да премахват не само прах от въздуха, но и неприятни миризми, бактерии, плесени, алергени и др. Като допълнение е възможно и самопочистване на вътрешното тяло.

Режим „Комфортен сън”

Повечето климатици притежават тази функция. Уредът настройва комфортна за сън температура и работи почти безшумно.

Отложен старт

Тази функция не позволява включването на климатика много скоро след изключването му.

Изберете модел от утвърдена марка, което ви гарантира качество, ефективна работа и дълъг срок на експлоатация.

На кои модели и марки можете да заложите?

На пазара за климатична техника сред марките с традиции и постоянен стремеж към създаване на иновативни продукти са такива като Mitsubishi, Daikin, Hitachi и др.

Едни от най-предпочитаните инверторни климатици заради полезните им характеристики са:

Fujitsu ASYG09LUCA

Моделът работи отлично и при -15°С външна температура и е с едва 21 dB ниво на шум. Разполага с функция за отопление 10°С Heating и с йонно-дезодориращ и ябълков-катехинов филтър.

Hitachi RAK50PED

Оптимизиран е за отопление до -20°С. Поддържа режими „Ваканция”, „Еко” и може да се контролира онлайн чрез приложение.

Gree GWH12AOC – K6DNA1D

Диапазонът му на работа е увеличен от -22°С до +24°С. Има повишени нива на енергийна ефективност, 7 нива на вентилатора и висококачествена пречистваща система.

Daikin FTXC35C/RXC35C

В своя клас моделът се характеризира с висока енергийна ефективност А++ и А+, съответно при охлаждане и отопление. Изключително тихата му работа – 19 dB, двойното филтриране и новият суинг компресор са само някои от преимуществата на серия Sensira.

Без значение дали ще изберете някой от тези модели климатици, или друг, ако е инверторен, ще бъде добра инвестиция със своето отлично съотношение между качество и цена.