Какво ще стане след покачването на лихвите от Фед?

Ще сработят ли инструментите на централната банка?

15:40 | 10 декември 2015
Автор: Александра Попова
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Джанет Йелън. снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-големият цикъл на монетарни облекчения в историята на САЩ остави умопомрачителна сума от кеш в икономиката. Банките държат 2.5 трлн. долара във свръхрезерви във Федералния резерв... и не знаят какво да ги правят.

Докато Фед се приготвя другата седмица да повиши лихвите от нива, близки до нулата, инвеститорите в облигации са на ръба, пише Bloomberg. Отвъд въпросите дали това е най-правилният ход, които назряват при всяко повишение на лихвите има и един чисто технически въпрос:

Ще успее ли Федералният резерв да повиши лихвите до желаното от него равнище при цялата тази ликвидност наоколо?

Ще сработят ли инструментите, които създадоха, за да извършат хода или вместо това ще посеят обърканост, която ще подкопае доверието във Фед и ще предизвика огромна разпродажба?

Много инвеститори не смятат да рискуват

Те трупат от възможно най-ликвидните ценни книжа. С други думи – от тези, които ги отдалечават възможно най-много от епицентъра на американската финансова система. Джеймс Кемп от Eagle Asset Management купува държавни ценни книжа и изхвърля дългове, свързани с кредит като корпоративните облигации. Питър Йи, директорът на инструментите с краткосрочен фиксиран доход в Northern Trust Corp. трупа кеш. Джероум Шнайдър, директор по краткосрочните стратегии  в Pacific Investment Management Co., диверсифицира в ценни книжа, деноминирани в чужда валута. В знак на търсенето на ликвидност американските парични фондове са намалили средния си матуритет по активите до най-ниските нива от 2006.

В навечерието на решението на Фед инвеститорите са настроени най-бичи за американските държавни ценни книжа от 2013, според проучване на клиенти на JP Morgan Chase & Co. Отстъпление миналата седмица, което повиши доходността по двугодишните облигации до петгодишен рекорд спомогна да се примамят купувачи, които очакват постепенно увеличение. Консенсусът на Уолстрийт е, че ще има увеличение на лихвите от четвърт процент до нива от 0.5%

„Бдителност”

„Трябва да сме бдителни за всяка експозиция на лихвите”, каза Шнайдър, който управлява краткотрайни активи за 250 млрд. долара в Нюпорт бийч – базирана в Калифорния фирма. „Търсим начини да диверсифицираме ликвидния си риск във висококачествените пазари и го правим с идеята, че лихвите ще се повишат.”

Мнозина следят механизма, по които Фед ще въведе увеличение на лихвените проценти. Кемп от Eagle Asset и стратезите от TD Securities казват, че централните банкери ще трябва да утроят до поне 1 трилион долара размера  на дневните обратно репо-сделки, чрез които изтеглят пари от финансовата система като временно заемат ценни книжа. Разширяването на тези операции, които започнаха през септември 2013, би помогнало да се установи федералната фондова лихва.

Диапазон

При предишни цикли на затягане на паричната политика, имаше по-малко резерви и това правеше по-лесно да се достигне желаната лихва.
Фед се надява да поддържа ефективната федерална фондова лихва в диапазон, а не на специфично ниво. Горният му край се определя от лихвата, която Фед плаща по свръхрезервите на банките, докато дъното идва от лихвата по обратните репо сделки. В момента високата лихва, известна като IOER е 0.25, а лихвата по репо улеснението - RRP, е 0.05 процента. Ефективната лихва, която се определя ефедновно от Фед-Ню Йорк е 0.14 на сто.

Програмата за обратни репа води до друго препятствие. За първи път Фед ще работи не само с 22 първични дилъра, а с увеличен кръг партньори, включително инвестиционни компании като BlackRock Advisors LLC. Това е нова територия и може да не сработи перфектно в началото, коментира Йи от Northern Trust.

от Лиз Мъккормик и Александра Скегс 

със съкращения