Тръмп заплаши да използва армията

Тръмп каза, че ще разположи военни части „ако град или щат откажат да вземат мерки, необходими за защита на живота и собствеността на жителите им”.

14:31 | 2 юни 2020

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да разположи американската армия, за да сложи край на „безредиците и беззаконието” в страната в изявление на 1 юни на фона на експлозии, след като полицията разпръсваше демонстранти пред Белия дом.

Тръмп призова губернаторите и кметовете да овладеят улицата и обяви, че изпраща хиляди тежко въоръжени военни в столицата след 6 дни на протести след смъртта на невъоръжения чернокож Джордж Флойд в Минеаполис.

В нощта на 1 срещу 2 юни грабежите в Ню Йорк продължиха, въпреки вечерния час и обхванаха Манхатън, дори Пето авеню. Полицията използва сълзотворен газ, за да проправи път на Тръмп до църквата Сейнт Джон на площад Лафайет.

„Имаме най-великата страна в света”, каза Тръмп с библията в ръка. „Ще я пазим”.

Президентът и други официални лица от Белия дом не отговориха на въпроса каква власт ще използват, за да разположат военни пред контролираната от федералните части столица, но три източника на Bloomberg обявиха, че може да бъде използван Законът за бунтовете от 1807г. Той бе използван и през 1992г. за потушаване на безредиците в Лос Анджелис.

Законът позволява на президента да федерализира Националната гвардия и да повика армията, ако реши, че не е в състояние да опази конституционно защитените граждански права.

Федералният закон в САЩ забранява на военните да прилагат закона у дома. Въвеждането на ред е запазено за местните власти.

Тръмп каза, че ще разположи военни части „ако град или щат откажат да вземат мерки, необходими за защита на живота и собствеността на жителите им”, с което даде знак, че може да стане първия президент, който ще се позове на закона без подкрепата на губернаторите. Това би създало правни предизвикателства заради Закона Posse Comitatus, отнемащ правото на губернаторите да налагат ред чрез използване федерални части.