Ден на смесени настроения на борсата в Истанбул

Симин Демокан за турските пазари и срещата в Брюксел

13:17 | 16 март 2016
Автор: Валери Ценков
Ден на смесени настроения на борсата в Истанбул

Да видим какво става на пазарите в Турция. Изпълнителният продуцент на Bloomberg Симин Демокан е в Истанбул. Симин, какви са настроенията на инвеститорите?

Ден на смесени настроения на турските финансови пазари днес.

Индексът Borsa Istanbul се покачва след като вчера имаше спад от почти 1.5%. Преди вчерашните загуби акциите се покачваха в продължение на 11 последователни дни.

Лирата се обезцени спрямо долара за трети пореден ден, най-продължителния период на загуби от януари насам. В момента тя се търгува на 2.90 за долар, а инвеститорите очакват решенията на Фед.

Симин, те спомена очакването на решението на Фед за лихвените проценти. Турция е една от държавите която най-силно се влияе от повишаването на лихвите от Фед – какви са очакванията?

Инвеститорите в Турция ще очакват да научат, каква е позицията на Фед по лихвените проценти, защото това ще доведе до силен долар. Дълговете на много турски компании са в долари, така че това ще повиши техните финансови разходи.

Когато започнат спекулации, че Фед ще вдигнат лихвените проценти, това води до изтичане на капитали, а Турция разчита на приток на капитали, за да финансира текущата си сметка.

Утре в Брюксел предстои среща на лидерите на ЕС и Турция заради кризата с бежанците, кажи ни нещо повече, какво иска да постигне Турция?

ЕС иска да постигне споразумение с Турция за ограничаване на бежанската криза в региона.

Според проектния план очертан миналата седмица, страните членки на ЕС ще взимат по един сирийски бежанец директно от Турция за всеки върнат сирийски бежанец. В замяна Анкара иска ускоряване на преговорите за членство в ЕС и безвизови пътувания.

Препятствие пред Турция е Кипър. Кипърската страна твърди,че Турция не е изпълнила задълженията си спрямо нея и не признава Кипър, така че страната няма да приеме отварянето на на нови глави като част от сделката за бежанците.