Рестарт за концесията за летище София

Процедурата тръгва за втори път.

16:59 | 27 юни 2018
Автор: Катерина Хапсали
Терминал 2 на летище София и кулата. София. 11 май 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Терминал 2 на летище София и кулата. София. 11 май 2018. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Правителството одобри на заседанието си на 27 юни 2018 решението на транспортния министър да бъде открита процедура за определяне на концесионер на летище София.

/Допълнена с коментар на Фрапорт АГ/.

Процедурата за концесия бе обявена от предишното правителство на Борисов с идеята значителна първоначална вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ. Тя обаче бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков през март 2017 г. с мотива, че не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Позицията на БСП тогава бе категорично против концесията.

За да обяви отново процедурата, транспортното министерство използва консултантска помощ от  Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Операторът на морските летища в България - Фрапорт АГ "активно следи възможностите за развитие на летищната си дейност по света, включително предстоящата възможност за концесия на летище София", отговори компанията в мейл до Bloomberg TV Bulgaria.

Фрапорт АГ притежава 60% от акциите във "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД – концесионер на летище Варна и летище Бургас за период от 35 години. През последните 12 години "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" управлява и развива черноморските летища, като постигна двуцифрен ръст на пътниците в последните 2г.