Борсовите реакции след срещата на Г7

Тодор Николов, финансист , Бизнес старт, 12.06.2018

08:41 | 12 юни 2018
Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria


Наблюдаваният ръст на американските фондови пазари и поскъпването на американския долар до триседмичен връх след срещата на Доналд Тръм и Ким Чен Ун е временен ефект. Има признаци за успокояване на корейския полуостров, защото икономиката се развива по-добре, когато няма военни заплахи. Това коментира Тодор Николов, финансист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според финансиста Северна Корея ще бъде интересна от гледна точка на редките метали, с които разполага и това трябва да се наблюдава с интерес. Николов сподели още, че едни от доста редките залежи на метали са открити или се очаква да се разработят в именно там. „Досега лидер беше Китай и има непотвърдена информация, че през миналата година е имало доста активни сделки между Китай и Северна Корея, което е позволило въздействието на тежките икономически санкции върху Северна Корея да бъде относително по-малко“.

Северна Корея е изключително затворена държава и едва ли ще отвори търговските си пътища към много държави, но е изключителна интересна, защото притежава редки метали, каза още той. Българският бизнес има добри контакти с Южна Корея, която ще са големият печеливш от тези събития.

Николов коментира и срещата на икономически най-развитите държави през миналата седмица, която приключи с провал, тъй като Доналд Тръмп отказа да се включи в финалното „комюнике“ на всички присъстващи. Николов сподели, че е притеснен от този развой на срещата, защото тази реакция на американските президент може да предизвика тревожни резултати. Има ясни признаци за започването на търговска война между ЕС и Канада от една страна, и САЩ от друга, допълни още той. Гостът е на мнение, че една търговска война само две години след приключване на тежката финансова криза ще се отрази негативно на икономическите ръст на страните. 

„Когато говорим за сблъсък между едни от най-развитите държави, това със сигурност буди притеснение. Заявяват се притеснения, но все още всички са обрани в изказванията си. Бизнесът в света очаква, какво ще се случи на политическо ниво. Много се надявам това да е по-скоро елемент на преговори или в най-лошият случай това да са временни мерки.“.

"От Асоциацията на германските търговско-промишлени палати вчера се оплакаха, че фиаското на срещата на Г-7 създава допълнителна несигурност сред износителите. От гледна точка на американския и германския бизнес наложените мита при вноса на стомана и алуминий и възможните мита при вноса на автомобили в САЩ са сериозни опасности и аз се надявам европейските лидери да продължават да вземат категорични позиции и да не позволяват това да се случи", заяви Николов. По думите му ако подобно нещо се случи, това ще се отрази не само на отрасъла в Германия, но и на българския бизнес, тъй като през последните години се развиха доста сериозни пазари с доставката на компоненти за автомобилната индустрия.

Вижте повече във видео материала.