Ковачев: Съдебната система не може да живее във вакуум

Евродепутатът Андрей Ковачев коментира доклада на ЕК, бъдещето на ЕС и Шенген и европейското здравеопазване в предаването "Бизнес старт", 27.01.2016.

09:09 | 27 януари 2016
Автор: Кирил Петков
Андрей Ковачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Андрей Ковачев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние искаме и трябва да изискваме реформата в съдебната система да се случи, защото тя не е самодостатъчна, не може да се самоизолира и да живее във вакуум. Тя е призвана да гарантира сигурност и то не селективна, а за всички. Това каза евродепутатът Андрей Ковачев по повод доклада на Европейската комисия за съдебната система в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Всички знаем, че влязохме в ЕС с този недостатък, нуждата от реформа в съдебната система, и аз съм убеден, че тези промени ще се случат, не заради Брюксел, а заради нас, гражданите. Пагубно е да се правят закони, когато и защото някой ни натиска". 

"Не бих казал, че има капитулация на Шенген", каза Ковачев. По думите му  договорът предвижда временно суспендиране и точно такова решение е взето. "Суспендирането може да достигне до две години и е в рамките на самото споразумение. То не отпада в никакъв случай".

По повод бежанската вълна Ковачев каза, че "голямата драма не е дали ще се затворят европейските граници, а как ще се контролират бъдещи миграционни вълни".

"Либия представлява огромна опасност за ЕС"

"От Субсахарна Африка можем да очакваме нова вълна от емигранти и трябва да сме готови да отговорим, чисто физически на такова предизвикателство. Ситуацията, на едно място да се живее много добре, а на друго – не, не може вечно да продължава и решението трябва да бъде общо". 

Ако бежанците не виждат надежда да се върнат в своите родини няма как да се разреши мигрантският проблем, категоричен бе Ковачев.

"Това е тежък проблем и самият Европейски съюз няма как да се справи, колкото и пари да събере".

"Ключът е в отговора дали ще се договорят Изтокът и Западът за избори без Асад". Все още няма решение и "всичко в момента е отворено", но от психологическа гледна точка е много важно да има надежда за подобряване на ситуацията: "Сега нямаме такава светлина и неминуемо това води до желание да се избяга от родните места".

Евродепутатът говори и за интересите на Русия в Либия, както и за "влиянието на варварската организация Ислямска държава, което се разпространява, като метастази в Африка". Той очерта и основните цели на предложения от него пилотен проект в Европейската комисия за здравеопазването на Стария континент. Чрез него ще стане възможно измерването на достъпа до здравеопазване в различните Европейски държави.   

Що се отнася до достъпа до здравеопазване в България, Ковачев каза, че "имаме много добри лечебни заведения, на световно ниво, но имаме и много проблеми.

"Липсват средства за капиталови ремонти. Понякога е много по-добре да построиш нова болница, с високоенергийни сгради, вместо да се ремонтира на парче стогодшна база. Параден пример е "Пирогов". Не трябва да се мисли на парче".