Парламентът одобри Захариева за правосъден министър

За кандидатурата ѝ гласуваха 126 депутата

11:26 | 18 декември 2015
Обновен: 11:32 | 18 декември 2015
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Екатерина Захариева беше одобрена от Народното събрание за нов правосъден министър на България, съобщава Dnes.bg. За кандидатурата ѝ гласуваха 126 депутата, 66 бяха „против“, а 17 се въздържаха.

За да я подкрепят в парламента бяха всички министри, но не и премиерът, който е на заседание на Европейския съвет в Брюксел. По тази причина Захариева беше представена от заместник-премиера Меглена Кунева.

Очаквано тя не получи подкрепата на опозиционните ДПС и БСП, както и на ДСБ. Изборът ѝ не беше одобрен и от народните представители от гражданския съвет на реформаторите, част от БДЦ, някои от ПФ и "Атака".

Кандидатурата на Екатерина Захариева беше обявена официално първо в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването "Бизнес старт" от Даниел Вълчев. Бившият министър на образованието и настоящ член на "Движение България на гражданите" гостува в телевизията на 16 декември.

Това е втората рокада в правителството на Борисов. Иванов е вторият министър от кабинета, който си тръгва заради липса на подкрепа за предложени от него реформи.

През март оставка подаде тогавашният министър на вътрешните работи Веселин Вучков след  насъгласия по повод смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО, назначени при предходното правителство. Неговото място зае вицепремиерът Румяна Бъчварова.