В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Алтернатива за пазара на труда в момента е отдаване на служители под наем

Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, В развитие, 17.03.2019

Реалистичният план е ограничението със социалната дистанцираност да продължи повече от месец до два. В такъв случай повечето компании имат възможност да издържат без големи приходи, каквито са планирали. Това коментира Мария Шишкова, управляващ съдружник на Aims Human Capital, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.  

По думите ѝ алтернативите са няколко. Едната е компаниите сега да се захванат с нещата, които са важни и за които все не остава време - проекти за подобрение на процесите, за оптимизация на работата и иновативни проекти.  

“Много хубава възможност е това време да се инвестира в обучения и в развитие, защото практиката показва, че със засилените темпове, с които се развиваше нашата икономика, компаниите буквално се бореха за ресурса време. Сега е добра възможност”.  

Шишкова добави още, че ако реалистичните планове преминат към по-песимистични, тогава това, което може да се направи, е хората постепенно да бъдат пускани в платените си отпуски, а тези, които имат възможност - да вземат неплатени.  

“Много важна е подкрепата, която правителството заяви за следващите 3 месеца - че ще поема 60% от възнагражденията и данъците на хората, които иначе биха били съкратени, ако работодателите поемат ангажимент да изплащат останалите 40%”.  

Тя посочи и още една възможност, която може да се реализира чрез компании, които са лицензирани за временна заетост към Министерството на труда и социалната политика. 

"Там, където не достигат хора, например в хранителните стоки заради претоварването сега, да има сътрудничество с компании, които не могат да използват изцяло ресурса си от хора, т.е те биха могли да ги “преотдадат” за известен период от време, докато ситуацията се промени”.  

Как точно се случва този процес на наемане?  

Гледайте целия разговор във видеото.  

 

Последни новини
Още от В развитие