В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Потребителският вкус все повече се насочва към здравословните ефекти

Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, В развитие, 26.02.2020

Тенденциите в развитието на хранителната индустрия и опазването на околната среда бяха обсъдени но дискусионен форум по време на международни изложения в Пловдив. Събитието се проведе като част от инициатива под мотото "Бизнесът информира, потребителят избира.

Безспорно един от ключовите фактори в тенденциите, които глобално формират бъдещето на безалкохолната индустрия, е повишената загриженост на хората за личното им здраве. Потребителите търсят формули, в които има повече функционалност и повече здравословни ефекти. Това мнение изрази Жана Величкова, изп. директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Хората са отворени да пробват нови вкусове", твърди Величкова.

"Друга тенденция са напитки за възрастни и други, в които се залага на екзотични вкусове, изтънчени опаковки... Хидратацията и освежаващия вкус вече не са достатъчни. Използват се води на растителна основа, кокосови води и т.н. и така се удовлетворяват специфични нишови потребности", уточни гостът.

Величкова добави и че милениалите търсят допълнителен прием на растителни протеини.

Като част от успехите и приноса на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България Жана Величкова посочи, че са постигнати оптимизации, съпоставими с глобалните данни колко вода се разходва за производство за един литър напитка. Тя изброи още подобряването на енергийната ефективност, използване на зелена енергия, намаляването на въглеродния отпечатък.

Тяхната индустрия работи с полиетилентерефталат, който е най-широко разпространеният термопластичен полимер. Освен това той е напълно рециклируем.

"Водещите производители вече заявиха сериозно, че до 2030 г. поне 50% от съдържанието на всяка нова бутилка ще бъде от рециклиран материал, но очакваме административни решения на европейско ниво. Когато говорим за храни, се изискват високи стандарти".

Величкова отбеляза, че европейските цели по отношение на рециклиране на пластмасата са завишени.

За ролята на коронавируса в момента, за Зелената сделка и още любопитни моменти чуйте цялото интервю във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие