В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България има сериозен потенциал в сферата на 3D принтирането

Боян Пехливанов, изпълнителен дирeктор на B2N, В развитие, 14.02.2020

Технологията за 3D принтиране започна да се развива преди 30 години. Преди няколко години имаше завишен интерес към тази технология и тя стана по-достъпна за крайния потребител. Тогава започна да се усеща много повече присъствието на технологията в ежедневието. Това каза Боян Пехливанов, изпълнителен дирeктор на B2N, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"В момента годишните продажби на хардуера, софтуера и материалите за технологията в световен мащаб са на стойност 15 млрд. долара. По мои впечатления дяловото участие на България на световния пазар е между 10 и 15 млн. През последните 30 години анализите показват, че средният ръст в глобален мащаб е 26% на година".

Той отбеляза, че в България има много качествени инженери.

"50% от ползвателите на технологията са инженери. Те използват технологията или за да разработват нови продукти, или за да си правят помощни устройства към съществуващи технологии".

Според него потребителите вече имат по-голяма нужда от персонално изработени за тях продукти. "Това е така, тъй като излизат постоянно нови продукти", допълни той.

"Напоследък в България се появяват много стартъпи. София е сред топ дестинациите. Има много възможности, будни умове и потенциал не само в страната, но и на Балканите".

По думите му много от машините в България се внасят в Румъния, Гърция и Сърбия. Пехливанов прогнозира, че след няколко години 3D биопринитирането ще има голяма роля. 

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие