В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Липсва еуфория на пазарите след сделката между САЩ и Китай

Д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, В развитие, 16.01.2020

След подписването на първа фаза от търговското споразумение между САЩ и Китай на пазарите сякаш не видяхме еуфорията, която предполага едно такова събитие. Въпреки това в САЩ наблюдавахме ръстове. В Азия индексите не намираха единна посока, обясни д-р Магдалена Иванова, гл. редактор на www.bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"От една страна, можем да кажем, че това споразумение вече е ценообразувано. Първа фаза обаче не решава всички проблеми между САЩ и Китай, а втора фаза засяга много по-сериозни теми по отношение на консенсуса между двете страни. Пазарите си дават сметка, че трудната част предстои".

Д-р Иванова каза, че от Бежовата книга на Федералния резерв става ясно, че фирми в САЩ прехвърлят част от митата, които плащат за вноса на китайски стоки, върху потребителите. "Ако потребителите не бъдат доволни от резултатите от тази сделка, те ще го покажат на президентските избори", уточни тя.

Петрол

"Днес виждаме най-отчетливи движения нагоре в цената на петрола с около 1% сутринта българско време, и за WTI, и за Брент. Според споразумението на фаза 1 Китай се ангажира да купува петрол от САЩ за над 50 млрд. долара в следващите две години, като азиатската страна внася най-големи количества".

Главният редактор на Bloombergtv.bg коментира и темата за златото, като обясни, че цената му запазва стабилност и дори леко се повишава.

"Има тенденция и очаквания, че 2020 г. ще бъде година на слабия долар и това подкрепя борсово търгуваните стоки, деномирани в долари".

По думите на д-р Иванова успокоението на търговския фронт ще подкрепи икономиката на Китай.

Последни новини
Още от В развитие