В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как България попадна в амбициите на САЩ да заменят Турция

Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика, В развитие, 27.11.2019

Като партньор Турция не може да бъде заменена с която и да е отделна страна, защото е прекалено мощна и с все по-големи амбиции в глобален план. Това обаче може да се случи с пояс от държави, свързани на принципа на съвместими политики и капацитети за сигурност, които да омаломощят нейната роля. Това каза Здравко Попов, дипломат, президент на Института за публична политика, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Срещата между българския премиер Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп може да се разглежда именно в този контекст“, смята Попов.

„Би трябвало да разглеждаме българското посещение като валидизиране на възможността България да е част от по-голяма стратегия на САЩ“.

Според госта американските интереси се простират по отношение на страните от Централна и Източна Европа, което показват последователните срещи на Тръмп с лидерите на държавите от региона. „Те са свързани главно със сигурността и енергетиката“, добави той, като отбеляза, че трябва да се разграничават от тези на НАТО.

„Специфичните интереси на САЩ са преди всичко реализиращи се в сферата на двустранните сътрудничества, а не през международните организации“.

Интересен факт, който Попов изтъкна, е, че в двата публични документа след срещата между Борисов и Тръмп - рамката за стратегическо партньорство и съвместното изявление, във всички сфери, които са описани като такива на взаимен интерес, има и търговски елемент.

 

Последни новини
Още от В развитие