В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Затоплиха ли отношенията Турция и САЩ след срещата между Ердоган и Тръмп?

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 14.11.2019

Едно от посланията след срещата между турския президент Реджеп Ердоган и американския му колега Доналд Тръмп беше по отношение на решимостта на Турция и САЩ за взаимодействие и сътрудничество в рамките на НАТО. Другата част е относно покупката на Анкара на руските системи С-400. Според предварителна информация САЩ биха поискали Турция да остави тези ракети в складовете, в които се намират. Очевидно и в тази насока има напредък. Това каза Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Влошаването в турско-американските отношения започна от втория мандат на Барак Обама като президент на САЩ“, припомни Димитрова. По нейни думи то е значително задълбочено след подкрепата на САЩ към сирийските кюрдски формирования и неразбирането, че събитията превърнаха Турция в регионален играч.

„Турция заложи на по-многостранна политика, затопляйки отношенията си с Русия и страните в региона, което повиши самочувствието ѝ. Анкара вече се стреми да не разчита само на своите съюзници за въпроси, касаещи националната сигурност“.

Още по темата

Гостът коментира и американското предложение стокообменът между Турция и САЩ да се повиши от 20 на 100 млрд. долара. „Имаше мнения, че това е опит да бъде намалено влиянието, което оказаха икономическите санкции, свързани с операцията на Анкара в Сирия, наложени на страната“, посочи Димитрова.

„На този етап санкциите, които евентуално биха наложили САЩ, са в по-колеблива фаза“.

Анализаторът се спря и на срещата на Ердоган с американски сенатори. Тя отбеляза, че по време на нея турския президент е дал отговор на повечето тревожни въпроси. „Фактът, че сенатор Линдзи Греъм блокира резолюцията за признаване на арменския геноцид показва, че поне част от сенаторите са били убедени в турската позиция по въпроса“.

 

Последни новини
Още от В развитие