В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

На Българска енергийна борса в момента цените са нетипично ниски

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 13.11.2019

В последната седмица на пазара на Българската независима енергийна борса се случват нетипично ниски нива на цените ден напред. Цените на електроенергия са драстично по-ниски и същевременно са пазарни. Ако при предишния преглед наблюдавахме стойност от 130-140-150 лв., сега наблюдаваме такава от около 57-80 до 95 лв., разкри адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Има няколко фактора, които обясняват цените такива, каквито са в момента: всички съседни борси на електрическа енергия са с ниска нива на електрическата енергия, близки до тези, реализиращи се в момента на нашата борса. Това не създава предпоставки за изтичане на енергия от нашата към други борси".

"Причината да са ниски цените при нас са ниските цени на регионалните борси. В момента времето е нетипично топло, съответно потреблението е ниско, нямам достатъчно търсене, а от друга страна, имаме много вода в региона, което създава предлагане", уточни гостът.

"В сегашната ситуация пазарните участници, които създаваха високо търсене на електрическа енергия, в момента не са активни".

Кискинов коментира и предложената за обществено обсъждане Наредба за изменение и допълнение на Наредба №3 за лицензиране на дейностите в енергетиката, като подчерта, че тя касае отварянето пазара на природен газ и лицензионната дейности в този план.

Адвокат Кискинов отбеляза, че правилникът за дейността и организацията на Съвета по киберсигурност е отново предложение, предоставено за обществено обсъждане. "Това засяга опазване на страната от кибератаки и повишаване сигурността на доставчиците на обществени услуги", поясни той.

Последни новини
Още от В развитие