В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

30 години след края на комунизма: Накъде отива Полша?

Д-р Станислав Закрочимски, юрист и историк, автор на книгата "Между закона и справедливостта", В развитие, 11.11.2019

В началото на 1989 г. в Полша никой не очакваше, че същата година през юни ще има частично свободни избори, а през септември ще има свободно избран премиер, който не е от Комунистическата партия. Това каза д-р Станислав Закрочимски, юрист и историк, автор на книгата "Между закона и справедливостта", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По думите му всички свидетели смятат, че събитията са се развили много бързо.

Според него последните 4 години в Полша са време на големи противоречия и политически кризи.

"Управляваща партия „Право и справедливост“ въведе различни политики спрямо предходните управляващи. Партията въведе социални програми, което увеличи популярността ѝ. Но от друга страна, наблюдаваме непрестанна конституционна криза, която е свързана с удари върху авторитета на правосъдната система. Някои хора считат това за края на либералната демокрация в Полша".

Закрочимски обобщи, че последните избори от октомври показват, че обществото в Полша е силно поляризирано.

"Управляващата партия спечели 8 млн. гласа, а трите опозиционни формации общо получиха 8.9 млн. гласа. Избирателната активност беше най-високата от 1989 година".

Той отбеляза, че съществуването на свободни медии и независима съдебна система е в основите на демокрацията.

"Не може да има реална демокрация без разделението на трите власти. От една страна, демокрацията в Полша не е застрашена, тъй като има свободни избори. От друга страна, има опасности заради реформите в съдебната система, а обществените медии се превърнаха в политически инструмент за пропаганда на властта".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от В развитие