В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Западните Балкани разчитат на историята като лост за влияние във външната политика

Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, В развитие, 21.10.2019

Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Историята на Балканите е прекалено жива и твърде важен фактор в политическото и много често икономическото им развитие. Това каза Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира събитията в Сърбия в контекста на визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в страната.

“Сърбите доста добре капитализират своята история. Вменяване на историческа вина и начин да се въздейства на външната политика и да се отслабват позициите”.

По негови думи желанието на Русия за намеса на процесите в Западните Балкани вече е видно и от САЩ, и от Европейския съюз.

“Големият фокус на руската външна политика сега е насочен към май 2020 г., когато ще се честват 75 години от Деня на победата. Моментът ще бъде използван, за да се преброят всички външни приятели”.

Друга тема, на която Банчев се спря, е последвалата оставка на премиера на Северна Македония Зоран Заев, след като ЕС не успя да насрочи дата за начало на преговорите за присъединяване със Скопие и Тирана.

“Поведението на премиера Заев е абсолютно правилно и в най-добрите парламентарни традиции”, отбеляза Банчев. Той припомни, че ангажиментът на Заев беше всичките му действия във вътрешен и външен план да са насочени към една единствена цел - присъединяване към блока.  

“Предстоящите избори в Северна Македония ще бъдат лакмус за това доколко обществото е готово да преосмисли събитията от последните 2 години - споразумението с Гърция, споразумението с България и доколко политиката трябва да разчита на историята”, посочи Банчев.

Очаквайте видео материал с целия разговор

Последни новини
Още от В развитие