В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Анализатор: Обрат на бизнес цикъла ще има през първата половина на 2020 г.

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, В развитие, 03.10.2019

Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската централна банка (ЕЦБ) възобнови използването на голямо разнообразие от монетарни инструменти на 12 септември. Тези различни инструменти първо ще повлияят на финансовите пазари. Вече видяхме положително въздействие върху рисковите активи, както и допълнително понижение на доходността и лихвените проценти. Очакваме стабилизиране на водещи показатели в производствената промишленост през четвъртото тримесечие на настоящата година, а това ще доведе до по-стабилен темп на растеж през първата половина на 2020 г., заяви Петер Брециншек, ръководител на Raiffeisen Research, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Решенията на ЕЦБ оказаха положително влияние върху фондовите и облигационни пазари. Доходността по облигациите с дълъг матуритет продължава да спада и не очакваме това да се промени. От 1 ноември ще бъде рестартирана програмата за изкупуване на активи. Тя ще изиграе основна роля при поддържането на потиснатите лихвени равнища".

Петер Брециншек посочи, че противно на облигационния пазар цените на акциите се възстановиха заради очакванията за допълнително облекчаване на паричната политика.

"Очаквам, че положителните пазарни тенденции ще продължат през първата половина на 2020 г. През същия период прогнозираме обрат на бизнес цикъла", казва той.

"Взимайки насериозно аргументите на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, той се въздържа от предприемането на предстоящ нов цикъл на лихвените проценти през следващите няколко месеца, но трябва да сме наясно и с политическия натиск, на който ще бъде подложен Фед през следващите няколко месеца, докато Доналд Тръмп се опитва да ги принуди към по-осезаеми понижения на лихвите.".

"Бих предположих, че през следващите сесии лихвите ще бъдат свалени два или три пъти. След това политиката ще бъде изчаквателна преди изборите през есента", подчерта Брециншек.

"Решенията за паричната политика и от двете страни на Атлантическия океан не се отразиха сериозно на курса на двойката евро-долар. Щатският долар продължи да бъде оценяван високо".

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.

Последни новини
Още от В развитие