В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Калфин: Конкуренцията между ЕС и САЩ не трябва да се превръща в търговска война

Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, В Развитие, 20 септември 2019 г.

Ивайло Калфин Ивайло Калфин

Трансатлантическите отношения имат много аспекти – освен търговски и икономически, те са и много тесни в областта на сигурността, международните отношения и дипломацията. След идването на Доналд Тръмп на поста президент на САЩ те бяха подложени на сътресения, основно в икономическата област, и също във военната, пак с икономически измерения. Очевидно е, че американският президент е един от тези лидери, които търсят повече протекционизъм за собствените си икономики, каза Ивайло Калфин, бивш вицепремиер, в предването В Развитие с водещ Делян Петришки.

"Едва ли може да се говори за съперничество между САЩ и ЕС. Връзките, които са градени след Втората световна война, не са случайни. Те стабилизират целия световен мир, особено след края на Студената война".

"Китай влиза доста умно на световните пазари – чрез технологиите. Китай показа, че може да балансира между външния пазар и вътрешното потребление, така че да стимулира икономическия си ръст. Те успяха да влязат във важни технологични области, които са свързани с икономиката на бъдещето – пример за това е Huawei и техните разработки за бъдещето. Това би следвало да запали една червена лампа у всички останали, че вече имат един реален конкурент", отбеляза Калфин.

"Всички знаем за проблемите на Boeing в областта на сигурността на полетите. Явно сега целта на САЩ е докато те си стъпят на краката, експанзията на Airbus да бъде задържана."

Тръмп заяви, че много неща не го устройват и заплаши да изведе САЩ от Световната търговска организация (СТО). От друга страна, виждаме и Русия и Китай, които протекционистично и с държавна помощ развиват икономиките си, напълно в противоречие на правилата на СТО. Европа не би трябвало да остане единствения пазител на „стария ред“ в СТО и би следвало да участва доста по-активно в новото договаряне", обясни гостът.

Още по темата

"Интернет гигантите, които Франция иска да обложи с данъци, на практика не плащат нищо никъде, което просто не е честно", посочи Калфин.

Той обясни, че още, че няма никакъв смисъл Европа да облага своите производители с такса за въглеродните емисии, ако позволява стоки от Турция, Украйна, Грузия и други държави, които не спазват подобни правила, да влизат свободно на европейския пазар. По думите на Калфин това, че емисиите в Европа намаляват, при запазено потребление води да повишаването им в други региони и глобално.Подобна такса ще даде възможност и на европейската икономика да е по-защитена и да не бъде конкурирана за неспазване на такива правила. 

"Митата върху френските вина не правят американската икономика по-конкурентноспособна. Митата върху стоманата в крайна сметка ще направят американските автомобили по-скъпи, а те къде ще се продават?" попита риторично Ивайло Калфин.

Решението на СТО за Airbus е просто епизод от продължаващата сага, друг епизод е решението на ЕС да наложи глоба от 13 милиарда долара на Apple за неплатени данъци. Оношенията между САЩ и ЕС не започват и не завършват с това.

"В аерокосмическата индустрия страните могат много да спечелят от синергия на усилият без да се стига до остри противодействия. Конкуренцията между ЕС и САЩ не трябва да се превръща в търговска война", каза в заключение той.

Целият разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от В развитие