В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Основният проблем в досегашния ЗЕУ - липсата на критерий за идентификация

Стефан Христов, създател на платформата pisar.bg, В развитие, 16.09.2019

Стефан Христов, създател на платформата pisar.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Христов, създател на платформата pisar.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Липсата на критерий за идентификация и консистентност в информационната система - това са основните проблеми на досегашния Закон за електронното управление (ЗЕУ), заяви Стефан Христов, създател на платформата pisar.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Пeтрrшки.

В момента се използват квалифицирани електронни подписи, които не отговарят на европейски стандарти за сигурност, отбеляза Христов.

"Идеята е да се намери решение в тази посока, тъй като идентификацията е проблем на бизнеса и спъва банките, а те се сблъскват с онбординга. Другият проблем е, че всичко е "на парче". Сега се подготвя консолидация на цялата информационна система и възможност за създаване на хибриден частен облак".

"Самите администрации не желаят да налагат електронни услуги и да ползват регистри помежду си", подчерта Стефан Христов. Като част от причините за това гостът посочи консервативността в този план.

"Преди 1-2 години бе въведена промяната да се създаде системата за междурегистров обмен на информация", напомни гостът.

Крайно време бе имплементирането на наказания за служителите, които отказват и не предлагат услуги, уточни създателят на платформата pisar.bg по повод новите промени в ЗЕУ.

"Международните стандарти трябва да се спазват", смята Стефан Христов.

 В момента се правят измами, базирани на социално инженерство, изтъкна като негативна тенденция той.

Последни новини
Още от В развитие