В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Бразилия се върна на пътя на икономическото развитие след рецесията

Габриела Дорлиак, изпълнителен директор на Международната търговска камара в Бразилия, В развитие, 09.09.2019

Брутният вътрешен продукт на Бразилия нарасна с 0,4% през второто тримесечие, след като се сви през първото. Основните двигатели за растежа са промишлеността и секторът на услугите. Предстои да разберем дали повишението ще е устойчиво, важното е, че страната се върна на пътя на икономическото развитие след две години рецесия. Това каза Габриела Дорлиак, изпълнителен директор на Международната търговска камара в Бразилия, в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

Дорлиак коментира и реформите на пазара на труда в Бразилия.

„Цената на труда в страната е много висока, което затруднява малките и средни предприятия. Една от реформите е по повод социалната сигурност, данъчната система в Бразилия също е изключително неясна и струва много пари на компаниите“.

Друга тема, която гостът засегна, са пожарите в Амазония. Тя посочи, че цифрите в момента показват, че около 6,4 хил. кв. м гори са били опожарени, което се равнява на 20-процентен дял от територията на амазонския регион. 

Има много собственици на малки стопанства и хора от коренното население, които живеят в тези региони, посочи Дорлиак, като добави, че предстои да се разбере какво е отражението на пожарите върху тях и как ще се справят с него.

„Икономическият ефект също е сериозен. Ще видим дали ще последва прекратяване на международни договори и други подобни мерки, както и как да се проведе отново залесяване на горите и връщане на регионите в предишния им вид“.

 

Последни новини
Още от В развитие