В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

КЗК припознава със санкцията си господството на НЕК на пазара на електроенергия

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров и Кискинов", „В развитие“, 07.08.2019 г.

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров и Кискинов", „В развитие“, 07.08.2019 г. Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров и Кискинов", „В развитие“, 07.08.2019 г.

Националната енергийна компания (НЕК) има господстваща роля на пазара на електроенергия, ако съдим по санкциите, наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), коментира управляващият съдружник в дружество „Владимиров и Кискинов“ адв. Николай Кискинов в традиционната си рубрика Checkbox за предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„В частност санкцията е за това, че НЕК е променяла едностранно прогнозните графици. Тоест, енергията, която вие прогнозирано подавате към мрежата, е била коригирана, което води до разходи за небаланси за съответните компании“.

НЕК е възлагала на ВЕИ производителите и допълнителни необосновани разходи за балансиране, допълва Кискинов.

Още по темата

„На фона на една преференциална цена, различни такси, които ВЕИ, като производители плащат, е имало и допълнителни разходи, които са в следствие на поведение на НЕК, което е предприятие с господстващо поведение на пазара“.

В някои отношения дори има изключителни права да изкупува енергията от големите ВЕИ, казва адвокатът.

„Това ни води до следните изводи. Тази вертикално интегрирана организация под Българския енергиен холдин (БЕХ), която включва СОН, НЕК, всичките тези производители, добивни предприятия, оператори и т. н., просто трябва да се намери начин, за да ѝ се даде повече свобода за независимо пазарно поведение. Тоест, ние знаем какви са начините. Те не са политически приемливи в повечето случаи. Това е или приватизация, или прехвърлянето по такъв начин, че да има професионален мениджмънт“.

За да разберете как се развиват процедурите по обжалване на концесията на летище „София“ и дали вече имаме ясен регламент за прилагане на GDPR, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от В развитие