В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Китай изтегля финансовите си инвестиции от ЕС, но проучва България – защо?

Д-р Антон Костадинов, макроикономист, Институт за икономически изследвания към БАН, „В развитие“, 12.07.2019 г.

Д-р Антон Костадинов, макроикономист, Институт за икономически изследвания към БАН, „В развитие“, 12.07.2019 г. Д-р Антон Костадинов, макроикономист, Институт за икономически изследвания към БАН, „В развитие“, 12.07.2019 г.

Новината, че китайската банка China Construction Bank проучва България за отваряне на свой клон, подлежи вече от известно време на публичен дебат, но дали интересът е реален или става въпрос за политически интереси от страна на президента Си Джинпин? Макроикономистът от Института по икономически изследвания към БАН д-р Антон Костадинов вижда известен парадокс в изградилата се ситуация с оглед факта, че Китай изтегля своите финансови инвестиции от Европейския съюз (ЕС), коментирайки темата за предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Когато говорим за китайска банка в България, първо трябва да знаем, че Китай изтегля финансовите си инвестиции от ЕС, което е доста интерес факт, тъй като знаем, че инвестициите във финансовия сектор са каналът, по който протичат парите към останалите сектори на икономиката.

Спрямо 2016 г. за 2018 г. китайските инвестиции в ЕС са намалели с 50%, докато спрямо 2017 г. са намелели с 40%, което е наистина показателно. Въпреки това Китай се опитва да намери път към интересните сектори в европейската икономика.

Още по темата

Любопитно е какъв би бил интересът на Китай от по-тясно сътрудничество с България, след като за периода 2000-2018 г. китайските инвестиции у нас са били в размер на около 400 млн. долара, докато за сравнение в Гърция са били 2 млрд. долара, а Германия са били 22,5 млрд. долара, отбелязва макроикономистът.

„Рисковете от китайския интерес за нас произтичат от това, че в момента сме свидетели на една доста интересна тенденция, в която САЩ и Китай се отдалечават като търговски партньори. ЕС е в орбитата на САЩ, а ние сме в орбитата на ЕС“.

Що се отнася до търговския конфликт между САЩ и Китай, ситуацията едва ли ще бъде решена толкова бързо, колкото мнозина се надяват, смята д-р Костадинов.

„На пръв поглед изглежда, че САЩ имат по-силните позиции в момента, но китайците са твърдо решени да не загубят търговската война. По-скоро тук няма да има ясен победител. Нататък във времето нещата ще се балансират“.

За да научите още подробности от анализа на учения от БАН, изгледате видеото.

Последни новини
Още от В развитие