В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Проф. Вучева: България трябва да плати за изтребителите F-16 при доставката им

Проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер, В развитие, 24.06.2019

Проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента изпълняваме много важна програма, т. нар. "план за действие", подписан с Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), за извършване на стъпки в икономическата сфера, законодателството с оглед на приобщаването ни към банковия съюз и ЕRM II. Всичко това може да се осъществи, ако не изплатим 2 млрд. от общо 10 млрд. от фискалния си резерв незабавно за F-16. Тези средства, с оглед на моментните условия, трябва да се пренасочени към актуализиране и преизчисляване на всички пенсии, които са изостанали много, и това дърпа България надолу в оценките за състоянието на доходите и за бедността. Това коментира проф. Христина Вучева, финансист, бивш служебен вицепремиер, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Националната сигурност и модернизирането на армията срещу социалната сигурност

"Застрашени от бедност са повече от 40% от хората, ако се премахнат социалните помощи. 5 млрд. биха могли да се използват за евентуално преосмисляне на направлението на разходи. Ако те се насочат към плащане в аванс веднага на изтребителите F-16, които ще получим след 4 години, то те са загубени в макроикономически смисъл, макар и да биха били полезни в политически такъв".

Нов дълг няма да дестабилизира бюджета ни, но е по-добре да се използва за социални плащания, обобщи по темата професор Вучева.

 

 

Последни новини
Още от В развитие