В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Решаващият фактор за бизнес партньорство във Великобритания - присъствието

Таня Койчева, Ръководител служба по търговско-икономическите въпроси в посолството на България във Великобритания, В развитие, 20.06.2019

Глобалните предимства на продукта и услугата, предложенията, прагматичността, коректността и ефективната комуникация са едни от основните условия, на които се подчиняват бизнес партньорствата с Великобритания, а решаващият фактор е присъствието заяви Таня Койчева, Ръководител служба по търговско-икономическите въпроси в посолството на България във Великобритания, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

При първоначалния контакт, който се осъществява с британска фирма, презентацията - била тя под формата на имейл, на лично присъствие, трябва да е фокусирана върху глобалните предимства на продукта и услугата, които се предлагат, спомена Таня Койчева. "Британската култура е такава, че първият въпрос е кои са вашите международни партньори и къде другаде сте представени по света. Фирми, които ползват Великобритания за пръв пазар по отношение на стоки и услуги, срещат голяма трудност. Не говоря за стартъпите - техните канали за развитие за съвършено различни", добави тя.

"Предимството на продукта трябва да бъде изтъкнато незабавно още в първия слайд на презентацията. Конкретни примери и предложения - това се изисква. За някои фирми и сектори се изисква технологично време за изграждане на доверие, но британският партньор е изключително прагматичен по отношение на технологичното производство и характеристики и цената на продукта".

До известна степен британците са разглезени, тъй като конкуренцията е на световно ниво, подчерта Койчева. "Тяхното очакване при обявяване на цената е да е включен транспортът и разходите покрай него. Ефективната комуникация също е ключова. Британският партньор много трудно казва "да". За тях поемането на ангажимент означава неговото изпълнение. Рядко ще чуете от тях и "не". Те са дипломатични. Има различни фирми на отказ. Като например: "О, това е много интересно"", отбеляза още тя.

"Още една характерна особеност - идентифицирането през Twitter и Linkedin. Изпращането на мострите е също една от първите стъпки. По отношение на търговските изложения - вино, храни, облекло, те много трудно могат да бъдат предлагани по друг начин. Не си губете времето и парите на търговски изложения. Каналите за партньорство там са съвършено други".

Има сериозни програми за предоставяне на безплатни помещения в рамките на 6 месеца до 1 година на перспективни фирми, посочи като пример Таня Койчева.

Последни новини
Още от В развитие