В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България гледа много сериозно на възможностите за сътрудничество с ОАЕ

Николай Кръстев - Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 14.06.2019

Наблюдаваме една динамика през последните години в отношенията между България и Обединените арабски емирства, което може да бъде обяснено със засиления икономически и търговски интерес на ОАЕ не само към страната ни, но и към целия регион. Това каза Николай Кръстев - Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Към момента над 7 хил. българи живеят и работят в ОАЕ, което е най-високото ни представителство в страна от Персийския залив, посочи Кръстев.

Между България и ОАЕ икономически отношения е имало още при създаването на държавата. До края на 80-те години на миналия век България е имала търговско представителство там, след което обаче се отдръпва от региона, търсейки своите нови перспективи чрез членството в НАТО и Европейския съюз“.

ОАЕ са един своеобразен хъб на идеи, възможности и нови технологии, коментира журналистът. Очаква се до 2030 г. да има прилив в световната икономика от изкуствен интелект, възлизащ на над 15,7 трлн. щатски долара, отбеляза той.

Освен министър на изкуствения интелект, ОАЕ има и един друг интересен министър – този на щастието, защото в страната вярват, че човек трябва да бъде щастлив, изпълнявайки дейността си“.

Кръстев коментира и обстановката в Персийския залив, която през последните дни се усложни след атаките срещу два танкера, пренасящи петрол в Оманския залив.

Още по темата

Още по темата

Отношенията между страните около Арабския залив винаги са били напрегнати, отбеляза той, допълвайки, че случилото се е било повод и за коментари в София.

„По време на официалното посещение на на министърa на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахая у нас в петък по повод откриването на посолството на ОАЕ в София, той и българският министър на външните работи Екатерина Захариева осъдиха нападенията над танкери в Оманския залив и призоваха всички регионални сили към мъдрост и търпение“.

Журналистът коментира и американските обвинения срещу Иран за атаките в региона.

Явно е, че напрежението между Вашингтон и Техеран ще се засилва. Последните събития показаха, че стабилността в Близкия Изток е доста крехка... Според повечето анализи ударите срещу танкерите са доста точно подготвени, което изключи възможността те да са дело на терористични групировки“.

 

Последни новини
Още от В развитие