В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Износът на Китай към Европа нараства с 12%

Рори Грийн, икономист в TS Lombard, В развитие, 13.06.2019

превод: Стефимир Гроздев

Китайският износ за Европа се стабилизира, защото част от големите икономика в Европа не се справят толкова добре. Потребителските нагласи в Европа се подобриха, но пък износът на Китай към Европа нараства с 12%. Освен износа към Европа и АСЕАН всички останали данни са по-разочароващи. Тази година ще бъде трудно Китай да се превърне в двигател наглобалния растеж. Това коментира Рори Грийн, икономист в TS Lombard, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Китай понижи стойността на юана, за да помогне на износителите и да намали някои от данъците си за износите, каза Рори Грийн. "Износителите купуват повече от страни като Бразилия за сметка на САЩ и изнасят за страни като Виетнам, които след това изпращат основните продукти в САЩ. Темпът на приспособяване е бърз и това е една от ползите на дирижираната от правителството на Китай политика. Търговските практики са много гъвкави и се приспособяват към нуждите на пазара. Централизираната комуникация от правителството му позволява да контролира търговията на компаниите", поясни икономистът.

"Вносът от САЩ продължава да спада. Ръстът на износа за май от Китай към Виетнам се увеличи с 20%, а съответно и износът от Виетнам към САЩ се увеличи с 25% на годишна база. Малайзия е един от основните съюзници на Китай в страните от АСЕАН, както и Тайланд. Виетнам вече също приложиха мерки, за да ограничат негативното влияние от САЩ. По отношение на китайския внос виждаме стабилизация на вноса на суровини".

Страните, които изнасят технологии - Япония, Тайван и Корея, ще започнат да се възползват от китайския ръст, посочи още Рори Грийн.

 

Последни новини
Още от В развитие