В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Под 60 долара за барел е реалистичният таргет за цената на петрола до края на 2019 г.

Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, В развитие, 11.06.2019

Таргет от под 60 долара за барел е реалистичен за цената на петрола до края на 2019 г. При сегашната ситуация нещата трудно биха се обърнали толкова бързо, че да се получи дефицит на петрола и запасите, който да доведе до повишение на цените. Това каза Димитър Шуйцов, дилър Международни финансови пазари в BenchMark Finance, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

От средата на април посоката при петрола е низходяща, като основните причини за това са притесненията за бъдещето търсене през годината на фона на търговската война между Китай и САЩ, която създава опасения за глобалния растеж, както и изключително големият пик на добивите от страна на Щатите, коментира Шуйцов.

„В началото на годината повечето анализатори очакваха баланс между добивите и търсенето на петрол. Към момента вече наблюдаваме надвишаваща търсенето продукция“.

Гостът коментира и предстоящата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори в Австрия. Според него единствено позицията на Русия създава въпросителни относно удължаването на споразумението за съкращение на добивите.

В Русия има разделение между държава и частни корпорации. Компаниите са притеснени от ограничението, тъй като смятат, че то може да стане причина страната да загуби пазарни позиции за сметка на САЩ. Все пак вероятно държавата ще надделее“.

Ако ОПЕК+ не вземе мерки, цените на петрола ще се сринат, отбеляза гостът.

При един от най-негативните сценарии цената на сорта Брент може да достигне до под 40 долара за барел“.

Вероятно все пак ограничението на добивите ще продължи, като се очаква да има спор между Русия и Саудитска Арабия дали то да остане същото, или да бъде разширено, прогнозира Шуйцов.

 

Последни новини
Още от В развитие